FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ebadi optužila iransko pravosuđe, spremna na uhićenje

ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - Iranska odvjetnica Shirin Ebadi,dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003., u nedjelju je optužilairansko pravosuđe za kršenje zakona zbog zahtjeva da se pojavi naislamskome Revolucionarnom sudu te je izjavila kako je spremna nauhićenje jer to odbija učiniti.
ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - Iranska odvjetnica Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003., u nedjelju je optužila iransko pravosuđe za kršenje zakona zbog zahtjeva da se pojavi na islamskome Revolucionarnom sudu te je izjavila kako je spremna na uhićenje jer to odbija učiniti.

Odvjetnica, koja je Nobelovu nagradu dobila zbog aktivnosti na zaštiti ljudskih prava, svoj je neodziv objasnila činjenicom da nije upoznata s predmetom tužbe, a na pitanje vjeruje li da će pravosuđe ispuniti pisanu prijetnju da će biti privedena ako se do nedjelje ne pojavi na sudu, odgovorila je kako je "u ovoj zemlji sve moguće", objavio je Reuters.

Braniteljica prava žena i djece u četvrtak je objavila kako joj je uručen poziv Revolucionarnog suda pod prijetnjom uhićenja ako se ne odazove.

"U srijedu sam u uredu primila poziv Revolucionarnog suda. Ne znam koji su razlozi poziva jer su sve moje aktivnosti zakonite", izjavila je Ebadi (57), čije je riječi prenio AFP.

"U pozivu se jednostavno ističe da se moram pojaviti na sudu u roku od tri dana kako bih nešto objasnila te da će me uhititi ako to odbijem učiniti", objasnila je tada dodajući kako ne zna hoće li se odazvati.

Ebadi, prva muslimanka koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, u međuvremenu je doznala kako je na sud pozvana zbog građanske parnice koju je protiv nje pokrenula privatna osoba. Objašnjenje ju je dodatno razgnjevilo jer je područje djelovanja Revolucionarnog suda, koji je dosad u zatvor poslao mnoge intelektualce i političke disidente, nacionalna sigurnost.

"Kako je moguće da se privatna tužba protiv mene, umjesto redovitog suda, pojavi na Revolucionarnom sudu, koji se bavi političkim i sigurnosnim pitanjima, i to pod prijetnjom privođenjem?" istaknula je iranska odvjetnica za iransku studentsku agenciju ISNU, čiju je vijest prenijela agencija dpa.

"Riječ je o očitom kršenju zakona. Smatram da je Revolucionarni sud u mojem slučaju zanemario načelo nepristranosti i nadam se da će se time pozabaviti pravosudna tijela", dodala je.

Njezin odvjetnik Mohammad-Ali Dadkhah u subotu je kritizirao pravosudni postupak, ističući da se takve parnice najprije moraju pojaviti na redovitome sudu, a tek zatim, i ako bude potrebno, na višem sudu.

Ebadi zbog njezina djelovanja ne vole vjerski konzervativci u Iranu jer je smatraju oruđem Zapada, a u stalnom je sukobu s vlastima i zbog obrane poznatih disidenata na sudu. Iako se nastoji kloniti politike, pristala je braniti obitelj iransko-kanadske novinarke Zahre Kazemi, koja je umrla od moždane kapi u zatvoru u Iranu nakon snažnih udaraca po glavi.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) snažno je kritizirala postupak iranskog pravosuđa protiv Shirin Ebadi.

"To je kristalno jasan pokušaj iranske vlade da utiša jedan od posljednjih glasova koji se bore za ljudska prava u Iranu", izjavila je izvršna direktorica odjela HRW-a za Bliski istok i sjevernu Afriku Sarah Leah Whitson.

"Ako se prijeti dobitnici Nobelove nagrade, onda nijedan aktivist nije siguran", istaknula je.

Iranski predsjednik Mohammad Khatami, kojega smatraju reformistom, rekao je u subotu u Dakru, gdje boravi u sklopu turneje po Africi, kako Ebadi nema razloga strahovati.

"Kao državni poglavar, osobno joj jamčim sigurnost i slobodu da nastavi ono čime se bavi. Riječ je samo o najobičnijoj parnici koja će se vrlo brzo riješiti", dodao je Khatami.

I glasnogovornik iranskoga Ministarstva vanjskih poslova Hamid-Reza Asefi u nedjelju je pokušao umanjiti težinu zahtjeva da se Ebadi pojavi na Revolucionarnom sudu.

"Postoji privatna tužba (protiv Ebadi) koja će u najgorem slučaju biti riješena novčanom kaznom od najviše 500 tisuća riala (oko 400 kuna)", rekao je Asefi, ali nije želio otkriti pojedinosti iz tužbe protiv najpoznatije iranske odvjetnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙