FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posebno izvješće odvjetništvu protiv bivšeg direktora "Diokoma"

SPLIT, 25. siječnja 2005.(Hina) - Splitsko-dalmatinska Policijskauprava podnijela je danas Županijskom državnom odvjetništvu u Splituposebno izvješće protiv bivšeg predsjednika Uprave "Diokom Holdinga"Mladena Ćurkovića (55) iz Splita, te još dviju osoba, kao nadopunukaznene prijave iz 2002. kojom se sumnjiče da su zloporabom položaja iovlasti te pomaganjem u tom kažnjivom djelu "Diokom" oštetili za4,107.000 kuna.
SPLIT, 25. siječnja 2005.(Hina) - Splitsko-dalmatinska Policijska uprava podnijela je danas Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu posebno izvješće protiv bivšeg predsjednika Uprave "Diokom Holdinga" Mladena Ćurkovića (55) iz Splita, te još dviju osoba, kao nadopunu kaznene prijave iz 2002. kojom se sumnjiče da su zloporabom položaja i ovlasti te pomaganjem u tom kažnjivom djelu "Diokom" oštetili za 4,107.000 kuna.

U policijskom priopćenju, u kojemu se ne navodi identitet osumnjičenika, stoji kako je prvoprijavljeni Ćurković kao predsjednik Uprave do 2000. propustio naplatiti 4,107.000 kuna dobivenih prodajom nekretnina "Diokomova" pogona na Šolti tvrtki "Oblik 94." iz Grohota 1996.

Navodi se i da je propustio upisati i zalog nad tim nekretninama do isplate ugovorene svote te raskinuti kupoprodajni ugovor na što je po zakonu imao pravo, jer iznos nije bio naplaćen.

Za pomaganje u tom kažnjivom djelu terete se D. J. (51) iz Srednjeg Sela na Šolti, direktor "Oblika 94.", i R. A. (40.) iz Maslenice na Šolti, direktor poduzeća "Oblik Roto".

D. J. i R. A terete se i za kažnjivo djelo dovođenja u stečaj i zloporabe stečaja poduzeća "Oblik 94." i "Oblik Roto".

Ćurković je u telefonskoj izjavi za Hinu rekao kako nije počinio to kažnjivo djelo te da je cijeli posao kupoprodaje nekretnina na Šolti obavljen odlukom Fonda za privatizaciju, odnosno tadašnjeg direktora Fonda Ivana Penića i uz odobrenje NO "Diokoma".

Po Penićevoj odluci, koja je u svemu legalna i za ono doba uobičajena, tvrdi Ćurković, "Diokom" je nekretnine na Šolti predao tvrtki "Oblik 94." odmah nakon sklapanja ugovora, koji je predviđao desetogodišnji rok otplate ugovorene svote, kako bi ta tvrtka mogla uzeti zajam na temelju zaloga za te nekretnine, te početi poslovati i plaćati ugovorene cijene. Kao osiguranje plaćanja "Oblik 94." predao je ovjerene akceptne naloge.

Prve dvije rate 1997. i 1998. plaćene su na vrijeme, kaže Ćurković, no već iduće godine "Oblik 94." zapada u teškoće i traži odgodu plaćanja, što je Uprava "Diokoma" i odobrila. "Oblik 94." zatim odlazi u stečaj, ne isplativši svoje obveze, a nedugo zatim i "Diokom". Ćurković je potkraj 1999. otišao na bolovanje, a u veljači 2000. podnosi ostavku.

Kaznenu je prijavu nakon revizije 2002. podnijela glavna državna revizorica, premda je po dokumentaciji o toj transakciji i uredno je arhivirana u "Diokomu", vidljivo da je riječ o ugovoru s rokom isplate od 10 godina za koji su prve dvije rate uredno plaćene, kaže Ćurković. "Zašto su moji nasljednici na čelu 'Diokoma', tj. stečajni upravitelji, propustili naplatiti dug, tj, aktivirati akceptne naloge 'Oblika 94.', trebalo je pitati njih, a ne teretiti mene", poručio je, nadajući se kako će pravu istinu na kraju uspjeti dokazati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙