FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG: zbog navodnih zlouporaba izbornog prava podnijete kaznene prijave

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Predstavnici GONG-a (Udruge građaniorganizirano nadziru glasovanje) danas su ustvrdili kako su temeljemnovinskih napisa i dojava građana istraživali izborne radnje i natemelju toga zaključili da postoje ozbiljne indicije o zlouporabiizbornog prava i prijevari u prvom krugu hrvatskih predsjedničkihizbora održanih na mjestima za hravtske državljane u BiH, te da suzbog toga Državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protivnepoznatog počinitelja.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Predstavnici GONG-a (Udruge građani organizirano nadziru glasovanje) danas su ustvrdili kako su temeljem novinskih napisa i dojava građana istraživali izborne radnje i na temelju toga zaključili da postoje ozbiljne indicije o zlouporabi izbornog prava i prijevari u prvom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora održanih na mjestima za hravtske državljane u BiH, te da su zbog toga Državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Iako je rok za prijave izbornih nepravilnosti Državnom izbornom povjerenstvu istekao, iz GONG-a poručuju da traže kaznenu odgovornost zbog zamjećenih nepravilnosti.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici GONG-a su objasnili kako im je za provjeru određenih informacija trebalo nekoliko dana.

Kažu da su nazvali nekoliko osoba čija su imena slučajnim odabirom zapazili u popisu birača u kojem su označene da su glasovale. Također nazvali smo osobe za koje nam je dojavljeno da su umrle ili da nisu glasovale, a potom uvidom u izborni materijal ustanovili, je su li ili nisu glasovale. 0d osoba koje smo nazvali, a koje su u popisu označene da su glasovale, četiri su preminule, pet tvrde da nisu izašle na glasovanje, a jedna je izašla na glasovanje, iznio je Dragan Zelić iz GONG-a.

Dvije umrle osobe su na biračkom mjestu u Čapljini, a druge dvije u Orašju.

Također tvrdi da su članovi biračkih odbora bile stranačke osobe, iako po Zakonu o izboru predsjednika Republike Hrvatske to ne smiju.

Osim toga u GONG-u ističu i velik broj novoupisanih glasača na glasačkim mjestima u BiH.

S obzirom na veliki broj upisanih birača na izborni dan, moguća su dva objašnjenja što govori da, ili su popisi birača nepotpuni, odnosno neažurirani te je za propust izostavljanja tisuća birača odgovoran zagrebački Ured za opću upravu koji vodi popis birača u inozemstvu, ili su ti birači, što je vjerojatnije, "uparivanjem" popisa birača u Hrvatskoj i popisa birača u inozemstvu, izbrisani iz popisa birača za inozemstvo zbog prebivališta u Hrvatskoj. Ukoliko se radi o drugom slučaju, a birački su ih odbori ponovo dopisali, javlja se vrlo vjerojatna mogućnost dvostrukog glasovanja, ističu u GONG-u.

Iz GONG-a su najavili da će u BiH mobilnim timovima pojačano pratiti drugi krug izbora, i izražavaju nadu da će biti proveden bez nepravilnosti.

Provođenje izbora u BiH pratit će i OESS koji je GONG-u za promatranje prvog izbornog kruga u Hrvatskoj donirao 20 tisuću eura, a za promatranje drugog kruga oko 21 tisuću eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙