FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra Javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju merkantilne pšenice

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Ministrstvo gospodarstva, rada ipoduzetništva - Ravnateljstvo za robne zalihe objavit će sutra Javnipoziv za prikupljanje ponuda za prodaju merkantilne pšenice.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Ministrstvo gospodarstva, rada i poduzetništva - Ravnateljstvo za robne zalihe objavit će sutra Javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju merkantilne pšenice.

Javni poziv, kako su izvjestili iz Ministarstva, biti će objavljen u dnevnim novinama, na web stranicama Ministarstva gospodarstva te web stranicama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Pravo na sudjelovanju u Javnom pozivu imaju domaće i pravne osobe i to isključivo prerađivači pšenice (mlinovi), a ponuđena je prodaja 318,3 tisuće tona merkantilne pšenice.

Hrvatska je Vlada prošloga tjedna odobrila da se iz državnih robnih zaliha na domaćem tržištu proda do 318,3 tisuće tona merkantilne pšenice, po tržišnim cijenama od 1,20 kuna.

Na taj će se način, kako je rečeno, do nove žetve stabilizirati tržište, država će smanjiti troškove čuvanja pšenice, a njena će se cijena zadržati na tržišno prihvatljivoj razini.

U posljednjih se mjesec dana, kako je tada istaknuto na Vladi, povećano traži merkantilna pšenica, a njen nedostatak dovodi do rasta cijena koja se trenutno kreće između 1,20 i 1,25 kuna za kilogram. Osim toga, dio prerađivača iz uvoza nabavlja relativno nekvalitetnu pšenicu.

Merkantilnu pšenicu država će prodati javnim prikupljanjem ponuda i to isključivo mlinarima, odnosno prerađivačima. Pšenica će se kupcima raspodijeliti ovisno o tome koliko su pšenice samljeli u proteklih godinu dana.

Hrvatska je u prošloj godini u silose spremila 716 tisuća tona merkantilne pšenice, od čega su državne robne zalihe otkupile 320 tisuća tona, ostale pravne osobe 269 tisuća, a sami su silosi iz vlastite proizvodnje zadržali oko 127 tisuća tona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙