FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: Japan treba nastaviti s reformama

ŽENEVA, 25. siječnja 2005. (Hina/AP) - Japan treba nastaviti sasveobuhvatnim gospodarskim reformama nužnim za oporavak nakon godinastagnacije, objavila je u utorak Svjetska trgovinska organizacija(WTO).
ŽENEVA, 25. siječnja 2005. (Hina/AP) - Japan treba nastaviti sa sveobuhvatnim gospodarskim reformama nužnim za oporavak nakon godina stagnacije, objavila je u utorak Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Tokio je poduzeo korake za nastavak liberalizacije trgovinske i ulagačke regulative te unaprjeđenje konkurentskog poslovnog okruženja, naročito u telekomunikacijama i financijskim uslugama, stoji u WTO-ovom pregledu japanskog gospodarstva od 2002. do 2004.

Nakon recesije u 2002., japansko je gospodarstvo poraslo u 2003. godini za 2,5 posto, a sličan je rast ostvarilo i u prva tri tromjesečja 2004. potaknuto jačanjem domaće i inozemne potražnje.

"Nastavak oporavka gospodarstva ovisit će o kontinuiranim strukturnim reformama", kaže se u izvještaju WTO-a i navodi potreba za daljnjim restrukturiranjem u financijskom i korporativnom sektoru, politici tržišnog natjecanja i mirovinskom sustavu.

Japanski je uvoz većinom oslobođen carina ili je carinjen po niskoj stopi, no poljoprivredni sektor još ima povlastice kako bi se zaštitio od inozemne konkurencije, upozorava WTO.

Japan je član takozvane Grupe 10 WTO-a , skupine koja okuplja velike uvoznike hrane, a koji strahuju od izlaganja svojih poljoprivrednika globalnoj liberalizaciji. Članice te grupe su i Južna Koreja, Švicarska, Bugarska, Island, Izrael, Mauricijus, Norveška, Tajvan i Lihtenštajn. Oni nameću visoke carine na poljoprivredne proizvode tvrdeći da im to štiti poljoprivredne zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙