FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putinov budući posjet Japanu ostaje nepoznanica

MOSKVA, 14. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Japan i Rusija mogli su upetak samo potvrditi nesporazum o Kurilskom otočju koji kvari njihoveodnose, a unatoč posjetu šefa japanske diplomacije Moskvi skoridolazak Vladimira Putina u Tokio ostaje pod upitnikom.
MOSKVA, 14. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Japan i Rusija mogli su u petak samo potvrditi nesporazum o Kurilskom otočju koji kvari njihove odnose, a unatoč posjetu šefa japanske diplomacije Moskvi skori dolazak Vladimira Putina u Tokio ostaje pod upitnikom.

Japanski ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura posjetio je Moskvu kako bi pripremio posjet ruskog predsjednika Japanu koji je bio planiran u sklopu obilježavanja 150. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

No ni ovaj put nije objavljen nikakav nadnevak Putinova posjeta.

Posjet je prvo bio planiran za "početak 2005.", ali je zatim najavljen za prvo polugodište ove godine. Tokio se nadao da će to biti prigoda za postizanje dogovora o Kurilima.

Japanci polažu pravo na to otočje koje zovu Sjeverno područje, koje je SSSR zauzeo nakon Drugog svjetskog rata. Pitanje Kurila već je 60 godina razlog nepotpisivanja mirovnog ugovora između dviju zemalja.

Japanski ministar opetovao je da se Tokio odlučno protivi prijedlogu predsjednika Putina o povratku samo dvaju od četiriju otoka u zamjenu za potpisivanje mirovnog ugovora.

Machimura je rekao da se taj prijepor koji koči razvoj bilateralnih odnosa neće riješiti "samo na jednom samitu", već zahtijeva "više susreta između ministara vanjskih poslova i više drugih susreta na vrhu".

Moskva i Tokio moraju riješiti i pitanje bilateralnih pregovora za ulazak Rusije u Svjetsku trgovačku organizaciju (WTO). Kako navode ruske agencije, Putin bi tijekom budućeg posjeta mogao potpisati ugovor kojim bi Tokio odobrio taj ulazak koji je među glavnim zadaćama ruskog državnog poglavara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙