FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro svrgnuti šef kineske KP

PEKING, 17. siječnja 2005. (Hina) - Zhao Ziyang, šef kineskeKomunističke partije koji je svrgnut 1989. jer se suprostavio gušenjustudentskih prosvjeda na Tiananmenu, preminuo je u ponedjeljak odvišestrukog srčanog udara, a Tajvan i Japan su odmah pozvali Kinu dapokrene demokratske reforme.
PEKING, 17. siječnja 2005. (Hina) - Zhao Ziyang, šef kineske Komunističke partije koji je svrgnut 1989. jer se suprostavio gušenju studentskih prosvjeda na Tiananmenu, preminuo je u ponedjeljak od višestrukog srčanog udara, a Tajvan i Japan su odmah pozvali Kinu da pokrene demokratske reforme.

Zhao je preminuo u 85 godini života, potvrdila je kineska vlada, prenose tiskovne agencije. On je posljednjih nekoliko dana života bio u komi, a zbog srčanih problema mjesec je dana bio hospitaliziran u bolnici u Pekingu, javlja Reuters.

U prošli utorak je kinesko ministarstvo vanjskih poslova moralo reagirati službeno na glasine o smrti bivšeg šefa Komunističke partije, potvrdivši samo da je hospitaliziran i da mu je stanje "stabilno".

Zhao je obnašao i dužnost kineskog premijera od 1980. do 1987. godine. Nakon krvoprolića na trgu Tiananmen gdje se obratio studentima, Zhao je bio u kućnom pritvoru u kojem je proveo gotovo 15 godina.

Tajvan je u ponedjeljak pozvao Kinu da pokrene demokratske reforme nakon vijesti o smrti bivšeg šefa kineske Komunističke partije Zhao Ziyanga, a japanski premijer Junichiro Koizumi Kinu je pozvao da se od sada više angažira na demokratizaciji zemlje.

"Pozivamo Peking da se ponovno zamisli nad svojom poviješću te da se časno suoči s istinom o tomu što se dogodilo 4. lipnja 1989. na trgu Tiananmen", rekao je u Taipeiju glasnogovornik tajvanske vlade Chen-Chi-Mai, aludirajući na vojnu intervenciju u kojoj je tada ubijeno nekoliko tisuća studenata.

"Kinesku vladu pozivamo da nešto nauči iz Zhaoova tolerantnog ponašanja, da pokrene demokratske i političke reforme te da se angažira na stvaranju otvorenijeg društva", rekao je glasnogovornik za agenciju France presse.

Koizumi je, u povodu smrti 85-godišnjeg Zhaoa za agenciju Jiji kazao kako bi želio da se Kinezi angažiraju na demokratizaciji zemlje, ocijenivši pitanje demokracije u Kini "teškim problemom".

Utjecajni bivši japanski premijer Yashuro Nakasone koji je na toj dužnosti bio od 1982. do 1987., odao je počast Zhaou izjavivši kako je on "promicao politiku otvaranje Kine prema vani i radio na ekonomskoj liberalizaciji zemlje".

Nakasone je rekao kako Zhaove zasluge još nisu prepoznate niti dovoljno istaknute, ali da je uvjeren kako će ih Kinezi jednog dana znati prepoznati te da će "velikog političara znati cijeniti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙