FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskupi za očuvanje vjerničkog i nacionalnog identiteta Hrvata u BiH

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Na redovitom godišnjem susretubiskupa Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencijeBiH ocijenjeno je kako njihovo godišnje susretanje ima veliko značenjeza učvršćivanje dubokih crkvenih veza hrvatskoga naroda koji živi udvjema državama.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Na redovitom godišnjem susretu biskupa Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH ocijenjeno je kako njihovo godišnje susretanje ima veliko značenje za učvršćivanje dubokih crkvenih veza hrvatskoga naroda koji živi u dvjema državama.

Kako je danas priopćeno iz Tajništva HBK, susret je održan 24. siječnja u Zagrebu pod predsjedanjem predsjednika HBK zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i biskupa banjolučkoga i predsjednika BK BiH msgr. Franje Komarice. Na prvom dijelu susreta sudjelovao je i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Francisco-Javier Lozano.

Posebna pozornost, kako se navodi u priopćenju, bila je posvećena pitanjima i problemima hrvatske inozemne pastve, a podneseno je i izvješće o novim okolnostima u kojima su se našli svećenici, đakoni, sestre redovnice i ostali pastoralni djelatnici u Njemačkoj.

"Katolička crkva u Njemačkoj, suočena s novim izazovima pastoralnoga djelovanja i zahtjevima restrukturiranja postojećih organizacijskih cjelina, nastoji na novi način u dušobrižnički rad uključiti sve one koji su se do sada brinuli za pripadnike pojedinih nacionalnih skupina i njihov vjernički život. To će, uz izazove pred koje postavlja hrvatsku pastvu, pridonijeti produbljivanju eklezijalnih odnosa unutar pojedinih biskupija kao i kulturalnom obogaćivanju tih sredina povezivanjem različitih tradicija koje sve zajedno pripadaju istom stablu kršćanske Europe", napominje se u priopćenju.

Razmatrani su, kako se dodaje, i zahtjevi za otvaranjem novih katoličkih misija u svijetu, osobito u Sjedinjenim Državama i Skandinaviji.

Cjelodnevni rad bio je, kako se ističe, prožet isticanjem i zauzetošću za međusobnu suradnju na različitim područjima života i djelovanja Crkve u Hrvatskoj i BiH.

Biskupi iz BiH prikazali su stanje i okolnosti u kojima djeluje Katolička crkva u BiH suočena s mnogim poteškoćama i problemima, osobito pitanjima očuvanja vlastitoga identiteta i ostvarivanja jednakih prava s ostalim građanima BiH, navodi se u priopćenju.

Konstatirano je da u tom smislu treba još puno strpljenja i ustrajnosti, premda neka zakonska rješenja bude nadu da se stvari kreću u pozitivnom smjeru.

"Usprkos svim nedaćama biskupi su istaknuli nadu i snagu vjere katolika u BiH koja ih hrabri da ne klonu, već da ustraju u hodu prema budućnosti u koju nose bogatstvo višestoljetne vjerničke i kulturalne baštine u BiH", ističe se u priopćenju.

Biskupi BiH, kako se napominje, istaknuli su kako im bratska solidarnost biskupija HBK, kao i pohodi biskupa i vjernika iz Hrvatske, puno znače jer im daju sigurnost međusobne povezanosti i osjećaj da nisu napušteni i osamljeni.

"Za njih je također značajan i svaki drugi znak brige i zauzetosti koji dolazi iz Hrvatske, koji ih hrabri da izdrže u svim protivštinama i nedaćama vremena i prostora u kojem žive. To im pomaže i u očuvanju vjerničkog i nacionalnog identiteta koji se u novije vrijeme često dovodi u pitanje jer se nameću određena rješenja i strategije koje ne vode računa o tradiciji i kulturi naroda koji u BiH žive dugi niz stoljeća", navodi se u priopćenju.

Posebna je tema bila, kako se dodaje, suradnja na području prevođenja crkvenih dokumenata.

Biskupi su zaključili da treba nastojati oko što kvalitetnijih izdanja tih dokumenata kako bi služili u izgradnji Crkve i učinkovitosti njezinih nastojanja na svim područjima na kojima je angažirana u današnjem svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙