FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započeo 45. teološko-pastoralni tjedan

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Četrdeset i petiteološko-pastoralni tjedan posvećen 40. obljetnici završetka Drugogvatikanskog sabora započeo je danas u Međubiskupijskom sjemeništu naŠalati.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Četrdeset i peti teološko-pastoralni tjedan posvećen 40. obljetnici završetka Drugog vatikanskog sabora započeo je danas u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati.

Organizator Tjedna je Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a otvorio ga je dekan toga fakulteta Stjepan Baloban.

Nadbiskup zagrebački i veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta kardinal Josip Bozanić, uz ostalo, je naglasio kako je spomen 40. obljetnice Drugog vatikanskog sabora, najvažnijeg događaja u novijoj povijesti Crkve, poziv sudionicima da osobno i zajednički preispitaju što sve Crkva baštini od Koncila.

Nameću se brojna pitanja koja traže i jasne odgovore, istaknuo je kardinal dodavši kako su se u teologiji i crkvenom pastoralu u našoj crkvi razvijale i uspjele ostvariti koncilske smjernice dokle se stiglo u obnovi naših crkvenih zajednica i što nam duh Koncila govori u susretu s novim okolnostima.

Pontifikat Ivana Pavla II. predstavlja neumorno ostvarivanje Drugog vatikanskog sabora, naglasio je kardinal Bozanić dodavši kako Sveti Otac naglašava važnost koncilskih tekstova koji unatoč godinama ne gube vrijednost. Sveti Otac nas poziva da se vraćamo Koncilu tekstovima toga velikog događaja koje moramo dalje proučavati i produbljivati. Ovaj studijski skup svima nama je novi pastoralni i crkveni izazov kako bismo proširili obzorja, bolje prepoznali znakove vremena, istaknuo je kardinal Bozanić.

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Josip Baloban kazao je da je nedvojbeno Drugi vatikanski sabor (1962.-1965.) bio iznimno važan događaj u životu Crkve. On je promijenio gledišta Crkve o samoj sebi i svome ustroju, o naglascima u njezinu poslanju te o izazovima pred kojima se nalaze vjernici.

Ova obljetnica, dodao je Baloban, nije povod samo sjećanju na taj događaj nego i pokušaj da se na znanstvenoj i pastoralnoj razini suočimo s pitanjima koja će djelomice izgledati sasvim različita od ondašnjih.

Za ostvarivanje bilo kojeg crkvenog sveopćeg sabora potreban je prilično dug vremenski odmak, naglasio je Baloban i dodao kako svako novo desetljeće u ubrzanim društvenim procesima postavlja sve dublja pitanja ne samo o provedivosti i vrijednosti tadašnjih smjernica nego i o potrebi stvaranja novih pristupa.

Tjedan će nastojati otkriti trajno značenje Drugoga vatikanskog sabora osobito za naše hrvatske okolnosti što će snažnije znanstveno utemeljiti pastoralni rad za budućnost, rekao je Baloban.

Sudionike skupa pozdravili su i predstavnici drugih kršćanskih crkava i religija a u ime mešihata Islamske vjerske zajednice muftija Šefko Omerbašić. Skup su pozdravili i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, zagrebačkog Sveučilišta te zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić.

Dr. Nediljko Ančić u prvom današnjem referatu izlagao je na temu "Kako danas čitati i razumijevati Drugi vatikanski sabor", dr. Mato Zovkić izlagao je o recepciji Drugog vatikanskog sabora u Hrvata. Rad Tjedna nastavlja se poslijepodne.

S današnjeg skupa upućen je i brzojav Svetom Ocu a otvorenju je nazočio i apostolski nuncij u RH Francisco Javier Lozano, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, banjolučki biskup Franjo Komarica, gotovo svi hrvatski biskupi i nadbiskupi i veliki broj svećenika iz Hrvatske, BiH i drugih susjednih zemalja te predstavnici hrvatske inozemne pastve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙