FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN obilježio obljetnicu oslobađanja nacističkih logora

WASHINGTON, 24. siječnja(Hina) - Opća skupština Ujedinjenih narodaobilježila je u ponedjeljak na posebnom zasjedanju u New Yorku 60.obljetnicu oslobađanja nacističkih koncentracijskih logora.
WASHINGTON, 24. siječnja(Hina) - Opća skupština Ujedinjenih naroda obilježila je u ponedjeljak na posebnom zasjedanju u New Yorku 60. obljetnicu oslobađanja nacističkih koncentracijskih logora.

Posebna sjednica Opće skupštine UN-a, prvo takvo zasjedanje posvećeno holokaustu u Drugom svjetskom ratu, započela je minutom šutnje.

"Ovo je dan na koji se iznad svega trebamo sjetiti ne samo žrtava prošlih užasa, koje je svijet napustio, nego također i potencijalnih žrtava sadašnjosti i budućnosti", rekao je Općoj skupštini glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

"S pravom kažemo nikad više. Ali djelovati je mnogo teže", dodao je Annan.

On je rekao kako je svijet propustio spriječiti genocid u Kambodži, Ruandi i bivšoj Jugoslaviji i kako je sada potrebno djelovati u Darfuru u Sudanu gdje su počinjeni teški zločini i kršenja ljudskih prava.

Posebna komemoracija UN-a posvećena je 60. obljetnici oslobađanja Auschwitza, najvećeg nacističkog koncentracijskog logora i simbola holokausta.

"Kako se takvo zlo moglo dogoditi u kulturnoj i visokorafiniranoj zemlji, državi u srcu Europe čiji su umjetnici i mislioci svijetu dali tako mnogo?", upitao se Annan, da bi potom odgovorio: "Sve što je potrebno da zlo trijumfira je da dobri ljudi ne učine ništa".

Annan je prije zasjedanja kazao kako je važno izvući pouke iz onoga što se dogodilo tijekom holokausta i shvatiti da svaka generacija treba biti na oprezu kako bi osigurala da se to nikad više ne dogodi.

"Zlo koje je uništilo šest milijuna Židova i drugih u tim logorima je ono koje nam danas svima još uvijek prijeti", rekao je on.

Na zasjedanju su govorili i ministri vanjskih poslova Izraela, Njemačke, Francuske, Argentine, Armenije, Kanade i Luksemburga, koji predstavlja Europsku uniju.

"Da je svijet poslušao one od nas koji su pokušali govoriti mogli smo spriječiti Darfur, Kambodžu, Bosnu i naravno Ruandu", rekao je Općoj skupštini nobelovac Elie Wiesel, i sam preživjeli iz nacističkog logora smrti.

Komemoracija Opće skupštine dolazi tri dana prije stvarne obljetnice 27. siječnja 1945. kada su sovjetske snage oslobodile logor Auschwitz.

Sličnom svečanošću će u bivšem logoru Auschwitz u Poljskoj biti 27. siječnja obilježen datum oslobađanja kao Dan sjećanja na holokaust, a komemoracijama će nazočiti niz svjetskih čelnika.

Između milijun i 1,5 milijuna zatočenika, većinom Židova, kao i Roma, Poljaka, sovjetskih ratnih zarobljenika i nacističkih političkih protivnika, ubijeno je u Auschwitzu. Ukupno 6 milijuna Židova ubijeno je u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙