FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 20. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 20. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izvijestio je da su akademik Miroslav Radman i on u telefonskome razgovoru danas zaključili da više nitko i ništa ne može stati između njih kad je riječ o realizaciji Mediteranskoga instituta za istraživanje života - MedILS u Splitu. Komentar je to ministra Primorca na tekst objavljen danas u "Slobodnoj Dalmaciji" u kojemu ga je dr. Ivan Đikić, redoviti profesor na Sveučilišnoj klinici Medicinskoga fakulteta Goethe u Frankfurtu i izvanredni profesor na splitskome Medicinskom fakultetu, optužio kako je (Primorac) od njega osobno tražio da kritizira akademika Radmana. Primorac je opovrgnuo i, kako je rekao, "Đikićeve, za intelektualca neprimjerene, objede u vezi njegove navodno izrečene rečenice 'da se projekt MedILS-a neće ostvariti u Splitu".

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo odbacilo je, kao prigovor neovlaštene osobe, podnesak promatrača HSS-a Josipa Barišića iz Levanjske Varoši. Barišić je prigovorio da nisu istiniti podaci da je 12 osoba koje nisu mogle izići na birališta glasovalo temeljem posjeta članova biračkog odbora s Biračkog mjesta broj 3 Levanjska Varoš. Povjerenstvo je zatražio i dobio očitovanje spomenutog Biračkog odbora koji je ustvrdio da je neistinita tvrdnja Josipa Barišića i da su dvije članice Biračkog dobora - Mirjana Barišić i Terica Raković posjetile svih 12 osoba i one su glasovale.

PULA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić kazao je kako najnoviji podatci da je u prosincu u Istri bilo 600 nezaposlenih više nego mjesec dana prije potvrđuju upozorenja tog sindikata kako se Istra i njezino političko vodstvo "bezrazložno hvale da je ta županija u puno boljem položaju od ostalih županija". Na današnjoj konferenciji za novinare u Puli Bulić je ustvrdio da je u Istri više od sedam tisuća nezaposlenih, jer toj brojci treba dodati i petnaestak tisuća onih koji rade u Italiji. Glavni krivac za nezaposlenost u Istri je pogrešna strategija razvoja istarskog gospodarstva koja se temelji, kako je rekao, "isključivo na sezonskoj radnoj snazi i malim poduzećima koja zapošljavaju malen broj radnika", rekao je Bulić.

SLAVONSKI BROD - Brodska ekološka udruga "Zemlja" otvorenim je pismom upozorila javnost na, kako navode, dotrajalost i poroznost cijevi naftovoda koje prolaze kroz Brodsko-posavsku županiju. Od županijskih vlasti očekuje da preko mjerodavnih institucija pokrene ispitivanje stanja cjevovoda posebno onog dijela koji prolazi vodozaštitnom zonom Jelas. Tajnik udruge Branko Skoković podsjeća na ekološki incident koji se dogodio 1996. kada je zbog pucanja cijevi naftovoda na lokaciji ribnjaka Brodski Stupnik došlo do istjecanja velike količine nafte u okoliš pa je sanacija trajala više od dva mjeseca. Udruga tvrdi kako je i krajem prošle godine ponovno došlo do pucanja naftovoda u blizini tog područja, ali da se o tome šuti.

ZAGREB - Seminar "Strategija učenja i poučavanja o Holokaustu" održat će se u Jasenovcu od 27. do 29. siječnja kako bi se učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola upoznali s novim metodama poučavanja o holokaustu i drugim zločinima protiv čovječnosti, izvijestilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Početak seminara - 27. siječnja je i Dan sjećanja na holokaust kada se diljem svijeta obilježava spomen na 27. siječnja 1945. - dan oslobođenja koncentracijskoga logora Auschwitz. Prošle je godine u hrvatskim školama prvi put obilježen Dan sjećanja na holokausta. Na Međunarodnome forumu u Stockholmu 2000. dogovoreno je da učenje o holokaustu bude sastavni dio obrazovnih programa.

ZAGREB - Grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e. danas je predstavila svoj kalendar za 2005. s citatima hrvatskih književnica. "Željeli smo imati nešto iz našeg, domaćeg konteksta i zato smo odlučile posegnuti za citatima hrvatskih književnica", rekla je predsjednica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka predstavljajući kalendar u književnom klubu "Booksa" u Zagrebu. 12 citata izabrala je književnica Julijana Matanović, a kalendar je dizajnirala Barbara Blasin. Svakom mjesecu pridružila je po jednu crno-bijelu fotografiju koja je sadržajem bliska književnom citatu. Jedan od njih - "Što bi bilo da je Snjeguljica bila ružna?" pomislila je Štefica i načela još jednu kremšnitu - iz knjige Dubravke Ugrešić "Štefica Cvek u raljama života", ispisan na naslovnici ujedno je lajt-motiv B.a.b.e. kalendara.

SPLIT - Katolički bogoslovni fakultet u Splitu obilježio je danas Danom fakulteta šestu godinu djelovanja u sklopu splitskoga Sveučilišta, a nastao je 1999. spajanjem splitske Teologije i Franjevačke teologije iz Makarske. Na svečanosti je istaknuto da je samo u protekloj godini Katolički bogoslovni fakultet objavio 20 knjiga s područja teologije, stotinu znanstvenih članaka, a održao je i tri međunarodna znanstvena simpozija. Proslavi 6. obljetnice Katoličkog bogoslovnog fakulteta nazočan je bio splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić koji je sa šibenskim biskupom msgr. Antom Ivasom predvodio euharistijsko slavlje za taj fakultet.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ do danas je prikupio 7.063.000 kuna za pomoć stradalom stanovništvu u jugoistočnoj Aziji. Od dosad prikupljenih sredstava, već je uplaćeno milijun švicarskih franaka na račun Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Ženevi, čime se HCK svrstao među dvadesetak najvećih donataora. Akcija prikupljanja novčane pomoći nastavlja se i dalje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙