FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PGŽ pokrovitelj "Dana sjećanja - dana upozorenja"

RIJEKA,14. siječnja 2005(Hina) - Primorsko-goranska županija prihvatilaje danas, na prijedlog riječke i opatijske Udruge antifašističkihboraca i antifašista, pokroviteljstvo nad manifestacijom "Danisjećanja - dani upozorenja" koja će se ove godine organizirati uRijeci i Opatiji u povodu 60. obljetnice oslobođenja njemačkog logoraAuschwitza.
RIJEKA,14. siječnja 2005(Hina) - Primorsko-goranska županija prihvatila je danas, na prijedlog riječke i opatijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, pokroviteljstvo nad manifestacijom "Dani sjećanja - dani upozorenja" koja će se ove godine organizirati u Rijeci i Opatiji u povodu 60. obljetnice oslobođenja njemačkog logora Auschwitza.

Županija je preuzela i obvezu financijske potpore manifestaciji od 30.000 kuna.

Program manifestacije počet će 27. siječnja na "Svjetski dan sjećanja na holokaust u 2. svjetskom ratu" otvaranjem izložbe "Holokaust nad Židovima i antifašistima Kvarnera", koja će biti otvorena u Opatiji. Izložba će obuhvatiti tematske cjeline o Židovima općenito i povijesti antisemitizma, Židovima u Opatiji, fašizmu i nacizmu, NOB-u na Kvarneru, fašističkim i nacističkim logorima u Lovranu, Kamporu i San Sabi te ljudima s Kvarnera u njemačkim logorima.

U sklopu manifestacije organizirat će se više okruglih stolova, predstavljanja knjiga i predavanja.

U Muzeju grada Rijeke na jesen će se postaviti izložba "Koncentracijski logori na području Hrvatskog primorja 1941. - 1943. i Varšavski geto". U njoj će se, pomoću izvornih predmeta, dokumenata, brošura, knjiga, videoprojekcija, dokumentarnih filmova i ostalog materijala, nastojati prikazati najbitnije što se događalo sa Židovima i drugim stradalnicima fašizma i nacizma u 2. svjetskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙