FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priština: Službeni Beograd treba potaknuti kosovske Srbe

PRIŠTINA,16.siječnja 2005.(Hina) - Službeni Beograd treba prekinutidosadašnju praksu u tretiranju nestalih osoba i treba uputitipozitivne signale kosovskim Srbima da se uključe u kosovskeinstitucije i i radne skupine za decentralizaciju vlasti na Kosovu,izjavili su u nedjelju dužnosnici kosovske vlade uoči sutrašnjegrazgovora kojeg će civilni upravitelj UN-a na Kosovu SorenJessen-Petersen voditi u Beogradu sa srbijanskim premijerom VojislavomKoštunicom i drugim srpskim dužnosnicima.
PRIŠTINA,16.siječnja 2005.(Hina) - Službeni Beograd treba prekinuti dosadašnju praksu u tretiranju nestalih osoba i treba uputiti pozitivne signale kosovskim Srbima da se uključe u kosovske institucije i i radne skupine za decentralizaciju vlasti na Kosovu, izjavili su u nedjelju dužnosnici kosovske vlade uoči sutrašnjeg razgovora kojeg će civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen voditi u Beogradu sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i drugim srpskim dužnosnicima.

"Dok Kosovo čini konkretne korake na ispunjenju standarda, uključujući stalne napore za integraciju Srba u institucijama Kosova i početak plana za pilot općine, mi očekujemo da službeni Beograd dade pozitivne signale za sudjelovanje političkih predstavnika kosovskih Srba u kosovskim institucijama i njihovo sudjelovanje u radnim skupinama za decentralizaciju vlasti", rekao je glasnogovornik kosovske vlade Arben Qirezi.

Prema službenim izvorima, u dosadašnjim kontaktima s predstavnicima srpske zajednice na Kosovu uočena je spremnost da i oni budu obuhvaćeni u institucijama Kosova i na taj način doprinesu poboljšanju života te zajednice.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen najavio je da će jedna od tema sutrašnjeg razgovora biti i pitanje nestalih. Oko 3.200 građana Kosova smatra se nestalim kao posljedica rata, od kojih 2.500 Albanaca. Kosovska vlada očekuje da će vlasti u Beogradu vratiti posmrtne ostatke kosovskih Albanaca pronađene u masovnim grobnicama u Beogradu.

Kosovske institucije i UNMIK više puta su izrazili nezadovoljstvo sporom dinamikom vraćanja posmrtnih ostataka gotovo 800 kosovskih Albanaca iz masovnih grobnica u Srbiji. Do sada je vraćeno samo 356 tijela kosovskih Albanaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙