FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GfK: U 2004. hrvatski građani manje putovali na godišnje odmore

ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - Više od polovice anketiranihhrvatskih građana, njih 56 posto, nije prošle godine bilo na godišnjemodmoru izvan mjesta stalnog boravka, dok ih je 44 posto putovalo naodmor u trajanju od najmanje pet dana.
ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - Više od polovice anketiranih hrvatskih građana, njih 56 posto, nije prošle godine bilo na godišnjem odmoru izvan mjesta stalnog boravka, dok ih je 44 posto putovalo na odmor u trajanju od najmanje pet dana.

U odnosu na godinu prije to je blagi pad odlazaka na višednevne godišnje odmore, sa 47 posto u 2003. na 44 posto prošle godine, pokazali su rezultati istraživanja zagrebačkog GfK Centra za istraživanje tržišta o ponašanju domaćeg stanovništva vezano uz godišnje odmore.

Istraživanje, koje je GfK proveo krajem prosinca prošle godine na uzorku od 1000 stanovnika, pokazalo je i da od 60 posto ispitanih građana koji su željeli i planirali putovati prošle godine na godišnji odmor, njih 16 posto ipak nije putovalo.

Planovi za putovanja u ovoj su godini pak na istoj razini kao i prošle, odnosno oko 60 posto ispitanih građana navelo je da planira i želi putovati na godišnje odmore izvan mjesta boravka.

Istodobno, navode iz GfK, 40 posto građana niti ne računa na odlazak na godišnje odmore.

Prošle su godine hrvatski građani, po rezultatima istraživanja, zabilježili i blagi pad putovanja na odmore u više navrata, odnosno njih 16 posto ih je putovalo dva i više puta, za razliku od 2003. kada je tako putovalo 18 posto ispitanih građana.

Najviše su odlazaka na godišnje odmore prošle godine ili po 62 posto ostvarili građani iz Zagreba i okolice te oni iz naselja sa više od 100 tisuća stanovnika, što je također pad u odnosu na 2003. kada ih je iz tih naselja putovalo oko 70 posto.

S obzirom na dobnu strukturu najviše su na odmore prošle godine putovali mladi od 15 do 24 godina - njih oko 62 posto, a slijede osobe između 25 i 34 godine, sa 54 posto. Najmanje su pak na odmore izvan mjesta boravka putovali stariji građani, u dobi od 65 i više godina, njih 23 posto.

Više su na odmor putovali i osobe koje nisu u braku, 55 posto, a s obzirom na obrazovanje najviše su prošle godine putovali građani s najvišim stupnjem obrazovanja - njih oko 50 posto, dok je onih sa najnižim obrazovanjem putovalo tek 15 do 25 posto.

Isto tako, više su putovali i oni koji imaju veće prihode u kućanstvima, pa je tako u kategoriji kućanstava sa prihodima višim od 6.000 kuna putovalo 83 posto građana, dok je u kategoriji sa 1.200 kuna prihoda po kućanstvu putovalo tek njih 18 posto.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙