FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LJUBLJANA - Kranjska kobasica, najpoznatiji slovenski kobasičarski proizvod, postoji još samo u teoriji, pokazala je zdravstvena analiza proizvoda koji se pod tim nazivom prodaju na slovenskom tržištu. Od osam proizvoda nijedan nije ispunio uvjete propisane pravilnikom o kakvoći mesnih proizvoda, ponajviše zbog prevelike masnoće i nedopuštene količine aditiva, a neki su proizvodi predugo bili izloženi dimu. Prema legendi, kranjsku kobasicu (Krainwuerst) izmislio je zapravo austrijski car Franjo Josip koji se jednom zaustavio u lokalnoj gostionici "Marinšek" blizu mjesta Naklo. Kad su mu rekli da ga mogu poslužiti samo "običnom kobasicom", car je običnu kobasicu nazvao "kranjska kobasa". Ostalo je povijest...

DARMSTADT - Znastvenici iz Europske svemirske agencije upoznali su u subotu novinare s fotografijama površine Titana i zvukovima snimljenim tijekom spuštanja Huygensa na taj Saturnov mjesec, kao i s podacima o sastavu atmosfere i s okolnostima spuštanja sonde. Dokumenti su prikazani nepuna 24 sata nakon spuštanja europske sonde na Saturnov mjesec. Komentirajući prve fotografije Marty Tomasko, planetolog sa sveučilišta Tuscon u Arizoni izjavio je: "Ne možemo se oteti dojmu da vidimo nekakve odvodne kanale ili čak obalu". U svezi s fotografijom na kojoj se vidi kamenje na površini, rekao je da ono nije "šire od 15 cm i da se najjasnije vide obluci koji su 85 cm udaljeni od sonde". "Još ne znamo kakvo je to kamenje, možda su komadi leda", rekao je.

LONDON - Britanski arheolozi pronašli su više od 250 pretpovijesnih špiljskih crteža, za koje se pretpostavlja da su nastali prije 3.500 do 6.000 godina. Slikarije u kamenu otkrivene su tijekom dvoipolgodišnjeg iskapanja tresetišta u Northumberlandu na sjeveru Engleske. Bit će izložene na posebnoj internetskoj stranici sa 6.000 fotografija, najvećoj te vrste na svijetu. Među otkrićima je i kolekcija iz Goatstonesa blizu Warka, gdje je otkriveno 14 oslikanih stijena. Projekt je inicirao stručnjak za spiljske crteže Stan Beckensall. Stručnjaci još uvijek pokušavaju odgonetnuti podrijetlo i značenje apstraktnih crteža, za koje se vjeruje da su djelo čovjeka iz doba neolitika ili ranog brončanog razdoblja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙