FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novim napadom na Izraelce palestinski militanti prkose Abasu

GAZA, 14. siječnja 2005. (Hina/AP) - Tisuće Palestinaca u petak su seokupile u pojasu Gaze kako bi proslavile ubojstvo šest Izraelaca štoza novoizabranog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji je danranije pozvao na prekid nasilja, predstavlja veliki izazov.
GAZA, 14. siječnja 2005. (Hina/AP) - Tisuće Palestinaca u petak su se okupile u pojasu Gaze kako bi proslavile ubojstvo šest Izraelaca što za novoizabranog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji je dan ranije pozvao na prekid nasilja, predstavlja veliki izazov.

Abas je u petak osudio napad palestinskih militanata u Karniju u kojem je ubijeno šest Izraelaca.

"Taj napad i napad kojeg su Izraelci izveli prošli tjedan, a u kojem je poginulo devet Palestinaca, ne koriste miru", kazao je Abas ponavljajući poziv za prekidom nasilja.

Nekoliko tisuća osoba, izvikujući protuizraelske parole i mašući islamističkim zastavama, okupilo se u izbjegličkom kampu Jabalya u pojasu Gaze. Prosvjede su organizirale palestinske militantne skupine kako bi dobile dodatnu potporu za svoje prkošenje pomirljivoj politici Abasa i nastavak borbe protiv Izraela.

U napadu u kojem su ubijeni Izraelci, izvedenom u četvrtak na prijelazu Karni - utvrđenom trgovačkom terminalu između Izraela i pojasa Gaze - ubijena su i tri palestinska militanta.

Tri su skupine preuzele odgovornost za napad: Hamas, Povjerenstvo narodnog otpora i Brigade mučenika al-Aqse.

Novi je palestinski predsjednik dan ranije pozvao na prekid nasilja i obnavljanje pregovora s Izraelom.

Palestinski ministar rada Ghassan al Khatib kazao je da napad u Karniju ne smatra izazovom za Abasa nego porukom militanata da "ako Izraelci nastave svoje napade, da će se nastaviti i reakcija na te napade".

Izrael je objavio da će Karni, glavna točka za opskrbljivanje 1,3 milijuna Palestinaca na Gazi, biti zatvoren do daljnjega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙