FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa usmrtila još dvoje ljudi u Vijetnamu

HANOJ, 22. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Jedan sedamnaestogodišnjak i35-godišnja žena, koji su umrli na jugu Vijetnama, bili su pozitivnina virus ptičje gripe, čime se broj žrtava te bolesti u Vijetnamunakon 30. prosinca popeo na devet, objavili su u subotu liječničkiizvori.
HANOJ, 22. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Jedan sedamnaestogodišnjak i 35-godišnja žena, koji su umrli na jugu Vijetnama, bili su pozitivni na virus ptičje gripe, čime se broj žrtava te bolesti u Vijetnamu nakon 30. prosinca popeo na devet, objavili su u subotu liječnički izvori.

"Pretrage učinjene u Pasterovu institutu u Ho Ši Minu u petak pokazuju da je dječak bio pozitivan na ptičju gripu", izjavio je za AFP Nguyen Minh Tung, direktor Centra za preventivnu medicinu u pokrajini Bac Lieu, na jugu zemlje.

Žena, druga žrtva ptičje gripe, bila je iz pokrajine Dong Thap, također na jugu, a umrla je u petak ujutro u Ho-Ši-Minu, dan pošto je primljena u bolnicu. Pomoćnik ravnatelja bolnice rekao je da su "pretrage pokazale da je pozitivna na ptičju gripu tipa A".

U Vijetnamu je identificiran samo jedan soj virusa ptičje gripe, H5N1.

U petak je u Vijetnamu priopćeno da su na bolest pozitivna trojica braće na sjeveru zemlje, što su prvi slučajevi ove godine u tom dijelu Vijetnama. Jedan od braće umro 9. siječnja, a sva trojica su konzumirala pačju krv.

To potvrđuje hipotezu da se virus ne prenosi s čovjeka na čovjeka, čega se Svjetska zdravstvena organizacija najviše plaši.

Epidemija ptičje gripe pogodila je 22 od 64 pokrajine u Vijetnamu, prema službenim podacima ministarstva poljodjelstva. Vijetnamska vlada poduzima mjere radi suzbijanja bolesti, pa je tako ubijeno 410.000 komada peradi. Ipak, očekuje se porast potrošnje mesa peradi koja je uobičajena uoči proslave lunarne nove godine (tet), sljedećeg mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙