FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZJZ: gripa stigla u Hrvatsku

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Epidemiolozi Hrvatskog zavoda zajavno zdravstvo (HZJZ) utvrdili su dva slučaja gripe na područjuČakovca, što je prvi znak da je gripa stigla u Hrvatsku, izjavila jedanas Hini voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolestiHZJZ-a Ira Gjenero Margan.
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) utvrdili su dva slučaja gripe na području Čakovca, što je prvi znak da je gripa stigla u Hrvatsku, izjavila je danas Hini voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero Margan.

Riječ je o gripi tipa A, koja je virološkom obradom brisa ždrijela potvrđena kod dvoje pacijenata na području Čakovca gdje je u posljednje vrijeme zamijećeno grupiranje oboljelih sa simptomima sličnima gripi.

U ostalim dijelovima Hrvatske epidemiolozi zasad nisu zamijetili takva grupiranja oboljelih.

Epidemija gripe trenutno je najjača u Španjolskoj i Belgiji, dok se u ostalim dijelovima Europe bilježe pojedinačni slučajevi ili manja grupiranja.

Uoči ovogodišnje sezone protiv gripe se u Hrvatskoj cijepilo oko 550.000 osoba. Za osobe starije od 65 godina i kronične bolesnike cijepljenje je bilo besplatno, a ostale građane stajalo je 30 kuna.

U sastavu cjepiva su podtipovi virusa za koje Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će cirkulirati u novoj sezoni, a to su Nova Kaledonija (A-H1N1), Fujian (A-H3N2) i Šangaj (B).

Prošle sezone cijepilo se 532.000 građana, a zabilježeno je 65.000 oboljelih, no liječnici procjenjuju da je stvarni broj oboljelih bio veći s obzirom da se svi ne javljaju svojem liječniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙