FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington u znaku Bushove inauguracije

WASHINGTON,18. siječnja(Hina) - Washington je spreman za niz svečanostiorganiziranih povodom ovotjedne inauguracije predsjednika Georgea W.Busha za drugi mandat u Bijeloj kući, u kojem ga očekuju velikiizazovi u vanjskoj i unutarnjoj politici.
WASHINGTON,18. siječnja(Hina) - Washington je spreman za niz svečanosti organiziranih povodom ovotjedne inauguracije predsjednika Georgea W. Busha za drugi mandat u Bijeloj kući, u kojem ga očekuju veliki izazovi u vanjskoj i unutarnjoj politici.

Tri dana događanja, koja počinju u utorak i uključuju paradu, vatromet, raskošne balove i privatne predsjednički objede, kulminirat će u četvrtak, 20. siječnja kada će Bush položiti svečanu prisegu na Capitolu pred američkim Kongresom.

Svečanosti inauguracije će, kako se najavljuje, biti najsjajnije, najskuplje i najbolje osigurane do sada, a na njima se očekuje oko 100.000 ljudi.

Najspektakularniji događaj će biti velika parada koja će nakon polaganja prisege proći kroz Washington, u kojoj će sudjelovati 10.000 ljudi uključujući glazbene skupine iz svih 50 američkih saveznih država.

Konačni račun za veličanstvene proslave i sjajne skupove bit će 40 milijuna dolara, što je rekord u američkoj povijesti. Financiranje svečanosti osigurat će se privatnim donacijama američkih tvrtki i pojedinaca.

Drugi predsjednički mandat obično je težak i ispunjen problemima, o čemu svjedoče skandali i problemi s kojima su se suočili Nixon, Reagan i Clinton, ali Bush svojim ambicioznim programom ne pokazuje zazor pred poukama povijesti.

Bush planira da glavna tema njegova inauguralnog govora bude širenje demokracije u svijetu, držeći da više slobode jamči i više mira, posebice na Bliskom istoku.

Nastavak borbe protiv terorizma i stabilizacija Iraka su među najznačajnijim i najtežim Bushovim vanjskopolitičkim ciljevima. On će također nastojati obnoviti odnose s europskim saveznicima, narušene protivljenjem mnogih od njih Bushovom napadu na Irak. Ponovno pokretanje mirovnog procesa na Bliskom istoku, uz sprječavanje Irana i Sjeverne Koreje da izgrade nuklearno oružje, također su visoko na dnevnom redu drugog mandata.

Na domaćem planu Bush si je postavio u zadaću pokrenuti reformu državnog mirovinskog sustava njegovom djelomičnom privatizacijom, čemu se već sada protive umirovljenici i američka Demokratska stranka. Tu je i smanjenje proračunskog deficita, koji je dosegnuo rekordnih 422 milijarde dolara ove godine, te pojednostavljivanje poreznog sustava.

Analitičari drže da će Bushova sposobnost da postigne uspjeh u Iraku i sredi državne financije odrediti kako će se suditi o njegovom predsjedništvu.

Dominantna tema inauguralnih proslava je iskazivanje počasti američkim vojnicima koji se bore u Iraku i Afganistanu, a prvi službeni događaj će biti 'Pozdrav onima koji služe', predviđen u utorak.

Među najpopularnije događaje ubraja se i bal "Teksas-Wayoming", na kojem će se slušati country glazba, a sudionicima je preporučeno da dođu u smokingu i kaubojskim čizmama kako bi se stvorio ugođaj Bushova Teksasa.

Ovo će biti prva inauguracija od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i, iako američki dužnosnici naglašavaju da nema obavještajnih podataka o mogućem napadu tijekom inauguralnog tjedna, za svečanosti se planiraju do sada neviđene mjere sigurnosti.

Za sigurnost događaja brinut će se tako 6.000 policajaca i 7.000 vojnika. Desetine tisuća običnih građana koji žele vidjeti paradu morat će proći kroz detektore metala, kao i vojnici sudionici parade.

Mlazni lovci osiguravat će zračni prostor nad Washingtonom, a kemijski, biološki i radiološki detektori biti će postavljeni u metrou i na drugim tajnim mjestima. Obalna straža osiguravat će rijeku Potomac.

Nepoznate, ali sigurno visoke troškove sigurnosti platit će porezni obveznici. Na primjedbe o možda ipak neprimjereno visokoj cijeni svečanosti, usred rata i rekordnog proračunskog deficita, Bush odgovara da je njegova inauguracija velika proslava demokracije koja se održava jednom u četiri godine te da će, uz to, donijeti nesumnjivu zaradu washingtonskim hotelima i restoranima.

Sobe u najboljim washingtonskim hotelima već su odavno rezervirane, unatoč visokim cijenama, a u jeftinijima jedva da još ima mjesta.

Najbogatiji i najvjerniji Bushovi pristalice imaju mogućnost u luksuznom hotelu Ritz-Carlton odsjesti u predsjedničkom apartmanu četiri dana za ukupno 150.000 dolara. Uračunat je i prijevoz privatnim zrakoplovom, izbor skupe odjeće i nakita te osobna limuzina koja će gosta voziti s događaja na događaj. Sličan paket usluga za petodnevni boravak u hotelu Mandarin Oriental stoji čak 200.500 dolara. Do sada ni jedan ni drugi hotel nisu uspjeli iznajmiti svoje predsjedničke apartmane.

Kompletnu sliku inauguracije zaokružit će i prosvjednici kojih će se, prema najavama, okupiti na tisuće kako bi izlaskom na ulice Washingtona prosvjedovali protiv Bushove politike i rata u Iraku.

Najmanje 60 prosvjednih događaja planirano je kao odgovor na Bushovu inauguraciju. Među prosvjednicima su najšarolikije skupine, od proturatne skupine ANSWER i anarhista koji su općenito protiv države pa do skupina koje Busha optužuju da je predsjednik bogatih Amerikanaca. Ne zadovoljivši se običnim anti-bushovskim sloganima i parolama, skupina "Okreni Bushu leđa" došla je na novu ideju da svoje nezadovoljstvo starim-novim predsjednikom iskaže tako što će mu okrenuti leđa dok njegova limuzina bude prolazila u paradi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙