FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush žali zbog prejakih riječi

WASHINGTON,15. siječnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushnema nikakvih sumnji oko rata u Iraku, ali sada žali zbog svojihprejakih riječi koje su mogle izazvati krivi dojam u javnosti.
WASHINGTON,15. siječnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush nema nikakvih sumnji oko rata u Iraku, ali sada žali zbog svojih prejakih riječi koje su mogle izazvati krivi dojam u javnosti.

Inače poznat po tome što teško priznaje svoje pogreške, Bush je u razgovoru s novinarima 14 regionalnih američkih novina u petak izrazio dvojbe oko dvije svoje poznate izjave - prve u kojoj je, odgovarajući na pitanje što može poručiti onima koji se namjeravaju suprostaviti američkoj misiji u Iraku, odgovorio "samo ih dovedite" i kada je izjavio da Osamu bin Ladena želi "mrtvog ili živog" .

Samo tjedan dana uoči svoje inauguracije na drugi predsjednički mandat, Bush je upitan zbog čega najviše žali u svom prvom mandatu i koja mu je najveća želja za drugi.

Bush je rekao da je naučio da njegove riječi ponekad mogu imati neželjene posljedice. "'Samo ih dovedite' je klasičan primjer", rekao je. "Kada sam zapravo nastojao potaknuti vojnike i jasno im dati do znanja da razumijem kako dobro obavljaju svoj posao...neki su to shvatili da im poručujem da prkose opasnosti. To svakako nije bio slučaj."

Bush je kao drugi primjer svoje problematične retorike naveo izjavu u Pentagonu tjedan dana nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Upitan da li želi smrt vođe al Qaede Osame bin Ladena, kojega se krivi za napade, Bush je rekao: "Želim pravdu, a postoji stari plakat na Zapadu kojega se prisjećam koji kaže - 'Traži se, mrtav ili živ".

Prisjećajući se te opaske, Bush je rekao novinarima da ga je na povratku do Bijele kuće njegova supruga Laura upitala zašto je to učinio, a da je on odgovorio da se radilo o izrazu koji se pojavio spontano.

Bush je rekao novinarima da ponekad govori otvoreno, ali da je shvatio da mora paziti na posljedice svojih riječi. "Zapišite to kao, kako bi se to nazvalo, priznanje ili žaljenje, tako nešto".

U drugoj predsjedničkoj debati s izazivačem senatorom Johnom Kerryjem, Bush je zamoljen da navede tri slučaja u kojima je donio pogrešne odluke. U odgovoru je odbio navesti bilo koju svoju pogrešku.

Kao svoju najveću želju za drugi mandat američki je predsjednik, koji je proglasio globalni rat protiv terorizma i poveo Sjedinjene Države u dva rata, u Afganistanu i Iraku, kratko naveo: "Mir".

"Ne samo kratkoročni, nego dugoročni mir", naglasio je Bush.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙