FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Političke podjele u SAD-u i nakon izbora

WASHINGTON, 19. siječnja 2005. (Hina) - Američki predsjednik George W.Bush započinje druge četiri godine u Bijeloj kući bez jasnog mandataza vođenje zemlje, uz snažno neodobravanje koje Amerikanci pokazujuprema njegovoj politici u Iraku i ekonomiji, pokazalo je istraživanjejavnog mišljenja.
WASHINGTON, 19. siječnja 2005. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush započinje druge četiri godine u Bijeloj kući bez jasnog mandata za vođenje zemlje, uz snažno neodobravanje koje Amerikanci pokazuju prema njegovoj politici u Iraku i ekonomiji, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja.

Neposredno uoči predsjedničke inauguracije, anketa lista The Washington Post i televizije ABC, objavljena u utorak, pokazuje da je zemlja još uvijek podijeljena oko toga treba li republikanac Bush utvrditi smjer kretanja zemlje ili pak američki demokrati u Kongresu.

Manje od polovice anketiranih, njih 45 posto, reklo je da želi da zemlja ide smjerom kojim je Bush kani voditi dok 39 posto smatra da demokrati trebaju određivati smjer.

Ipak, većina od njih 70 posto drži da Bushova pobjeda na izborima znači da bi demokrati trebali raditi kompromise s njime čak i po cijenu ustupaka oko stranačkih načela.

Ukupno 52 posto Amerikanaca podržava način na koji Bush obavlja posao predsjednika, a najvišu ocjenu dobija za borbu protiv terorizma u čemu ga podržava 61 posto ispitanika.

Čak 58 posto ispitanika ne slaže se s njegovim pristupom ratu u Iraku, a 52 posto s načinom na koji rješava ekonomske probleme.

Ipak, većina od 55 posto očekuje da će Bush bolje obaviti posao predsjednika u iduće četiri godine nego u prvom mandatu.

Anketa je utvrdila da Amerikanci stavljaju Irak i borbu protiv terorizma na vrh prioriteta i za Busha i za Kongres.

I anketa televizije CNN, lista USA Today i Gallupa pokazala je u utorak da Amerikanci dosta očekuju od Bushova drugog mandata.

Njih 54 posto reklo je da će Bush biti izvanredan predsjednik ili iznadprosječan.

Sedamdeset tri posto ispitanika misli da će Bush ojačati sigurnost Amerike, 68 posto da će sačuvati zemlju od terorizma, a 62 posto da će osigurati napredak zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙