FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske agencije o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj

ZAGREB, 2. siječnja 2005. (Hina) - Izvješćujući u nedjelju opredsjedničkim izborima u Hrvatskoj, svjetske agencije procijenile suda najviše izgleda za pobjedu ima dosadašnji predsjednik StjepanMesić.
ZAGREB, 2. siječnja 2005. (Hina) - Izvješćujući u nedjelju o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, svjetske agencije procijenile su da najviše izgleda za pobjedu ima dosadašnji predsjednik Stjepan Mesić.

Reuters ističe kako se "očekuje da će Stjepan Mesić osvojiti drugi mandat i pomoći u nastojanjima Hrvatske da uđe u Europsku uniju 2009. godine".

"Pobijedi li, popularni 70-godišnji političar bit će protuteža konzervativnoj vladi premijera Ive Sanadera", prenosi Reuters.

Agencija dodaje da su se Mesić i Sanader nekoliko puta sukobili nakon što je "nekoć tvrdolinijaška nacionalistička Hrvatska demokratska zajednica" došla na vlast 2003., no obojica žele uvesti Zagreb u Europsku uniju nakon desetljeća izolacije.

Njemačka novinska agencija dpa također prenosi da je glavni favorit izbora Mesić, kojega podupiru tri stranke lijevoga centra, uključujući i najveću oporbenu Socijaldemokratsku stranku bivšeg premijera Ivice Račana.

Dpa navodi da Mesić ima i potporu Zapada, "jer je ustrajao na vladavini prava i suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu". Također ocjenjuje da je današnji predsjednik zbog svoje neposrednosti popularan među biračima koji ga doživljavaju kao "čovjeka iz naroda".

"Hrvati su u nedjelju na izborima birali predsjednika koji će ih povesti u Europsku uniju", istaknuo je France presse dodajući kako prema anketama najviše izgleda za izbornu pobjedu ima Stjepan Mesić.

Izvješćujući o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj svjetske su agencije procjenjivale da je glavni protukandidat aktualnom predsjedniku Jadranka Kosor, potpredsjednica vlade, kojoj, kako piše Reuters, nedostaje snažnija potpora javnosti i politički utjecaj.

Reuters je prenio i projekciju izbornih rezultata na temelju tzv. exit polla prema kojima vodi dosadašnji predsjednik, ističući da je "iznenađenje drugo mjesto nezavisnog kandidata Borisa Mikšića".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙