FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzbekistan: Održani izbori bez oporbenih stranaka

ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Uzbekistanci su u nedjelju izašlina izbore na kojima su sudjelovale samo stranke odane autokratskompredsjedniku Islamu Karimovu, koji je rekao da neće tolerirati"revolucije" poput onih u Ukrajini i Gruziji.
ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Uzbekistanci su u nedjelju izašli na izbore na kojima su sudjelovale samo stranke odane autokratskom predsjedniku Islamu Karimovu, koji je rekao da neće tolerirati "revolucije" poput onih u Ukrajini i Gruziji.

Riječ je o prvim izborima otkad je Uzbekistan 2002. godine uveo dvodomni parlament, a što je predsjednik Karimov nazvao ključnim korakom za uspostavu demokracije u toj bivšoj sovjetskoj republici, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Unatoč njegovim očekivanjima da će parlament predstavljati "sve slojeve društva", međunarodni promatrači unaprijed su upozorili na manipulaciju izborima, na kojima među ostalima ne sudjeluje ni najveća oporbena stranka Birlik, dodaje dpa.

Agencija Reuters također prenosi kritike iz međunarodnih krugova da su izbori u toj srednjeazijskoj državi samo "privid demokracije" u okolnostima kada tisuće protivnika režima leže u zatvorima, a građanima se krše osnovna ljudska prava.

Karimov, američki saveznik u borbi protiv terorizma koji je dopustio američkim snagama uporabu vojnih baza na teritoriju svoje države, osudio je ukrajinsku "narančastu" i gruzijsku "revoluciju ruža" rekavši da su one posljedica "unutarnje nestabilnosti koju su poticale snage izvana".

"Stabilni Uzbekistan sa svojim posebnim nacionalnim mentalitetom držat će se vlastite vizije demokracije", rekao je Karimov, prenosi Reuters.

Karimov je bio jedan od nekoliko čelnika bivših sovjetskih republika, uključujući i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je jedva dočekao čestitati ukrajinskom premijeru Viktoru Janukoviču pobjedu na predsjedničkim izborima, koje je Vrhovni sud kasnije proglasio nelegalnima.

Oko 500 kandidata iz pet stranaka natječe se za 125 parlamentarnih mandata, a sudjelovanje na izborima zabranjeno je četirima oporbenim strankama, jer je Karimov smatrao kako nema smisla da "slabašna oporba" imalo utječe na društvo.

"Ako netko pokušava umjetno proizvesti oporbu, to nije demokracija", rekao je uzbekistanski predsjednik.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju poslala je u Uzbekistan 22 promatrača i u ponedjeljak će objaviti svoja opažanja o izborima u toj pretežito muslimanskog zemlji s 26 milijuna stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙