FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dpa: Mesiću pobjeda izmakla zbog slabog odziva

ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićmora u drugi krug predsjedničkih izbora, a pobjeda u prvome izmakla muje za samo jedan posto, i to zato što je u nedjelju malen broj glasačaizašao na birališta, ocijenila je u ponedjeljak njemačka novinskaagencija dpa.
ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić mora u drugi krug predsjedničkih izbora, a pobjeda u prvome izmakla mu je za samo jedan posto, i to zato što je u nedjelju malen broj glasača izašao na birališta, ocijenila je u ponedjeljak njemačka novinska agencija dpa.

Mesić je na izborima, prema podacima izbornog povjerenstva, dobio 48,92 posto glasova, dok je njegova glavna protukandidatkinja Jadranka Kosor dobila je 20,30 posto i 16. siječnja naći će se u drugome krugu.

Dpa, pozivajući se na ocjene analitičara, navodi da je Mesićev rezultat posljedica slaboga odziva glasača. Izborno je povjerenstvo objavilo da je od oko 4,4 milijuna registriranih birača na izbore izašlo samo 50,58 posto, što je najslabiji odziv na nekim predsjedničkim izborima.

U prvome krugu prošlih izbora u siječnju 2000. izašlo je 63 posto glasača.

Politički analitičari i novinari slažu se, piše dpa, oko ocjene da datum izbora, samo dan nakon Nove godine, nije najbolje izabran za tako važan događaj.

"Mesićevi su glasači vjerojatno bili mamurni od novogodišnje proslave", prenosi dpa riječi novinara HRT-a Mislava Bage.

No čini se da datum nije jedini problem za birače.

"Očito su neki Mesićevi glasači mislili da ne moraju ni glasovati jer su mu ankete davale prednost od trideset posto", rekao je za dpa Vanja Moskaljov, novinar Večernjega lista.

Promatrači misle da bi Mesić i pobijedio u prvome krugu da odziv nije bio tako slab, prenosi njemačka novinska agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙