FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brešan najavio sanaciju "Zagreb filma"

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Novi direktor "Zagreb filma" VinkoBrešan predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare prijedlogplana sanacije te filmske kuće kako bi povratkom starih autora ipronalaskom novih, kreativnih, vratila ugled od prije 30 godina.
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Novi direktor "Zagreb filma" Vinko Brešan predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare prijedlog plana sanacije te filmske kuće kako bi povratkom starih autora i pronalaskom novih, kreativnih, vratila ugled od prije 30 godina.

"'Zagreb film' nije u financijskoj krizi ili u dugovima, on je u kreativnoj krizi jer autori ne žele raditi u toj kući", rekao je Brešan i najavio provedbu kreativne, poslovne i tehničke sanacije.

Brešan je ocijenio kako je osnovni problem dosadašnje politike "Zagreb filma" preveliko opterećenje plaća za 27 zaposlenih. Naime, kako je za plaće nedostajao dio novca, razlika se namirivala novcem namijenjenim za filmove, zbog čega su autorski projekti bili novčano uskraćivani a kvaliteta sve niža. Stoga se za oporavak "Zagreb filma" predviđa rad s 10 stalno zaposlenih, a ostalih 17 će biti preraspoređeno na radna mjesta u druga gradska trgovačka društva.

Umjetnički direktor "Zagreb filma" Lukas Nola najavio je kako će "Zagreb film" raditi dvije vrste filmova - umjetnički, za što će omogućiti autorima uvjete za rad, te komercijalne animirane filmove. Nola je rekao i kako se na prvi njegov poziv javilo mnoštvo mladih autora koji imaju volje i želje za rad.

"Kreativna sanacija sastojat će se u postavljanju autora u središte djelovanja, koji mora biti prioritet, a 'Zagreb film' mu mora omogućiti tehničke i novčane uvjete za projekte", kazao je.

Nola je istaknuo i da je analizom projekata nastalih u zadnje tri godine uočeno kako kreativna nemoć najviše proizlazi iz porazne pripreme filmova, pri čemu se preskakala faza scenarija, što je rezultiralo lošom dramaturgijom animiranih filmova.

Brešan se osvrnuo i na "Kinoteku", istaknuvši kako su radnici "Kinoteke" poseban višak, jer će se ona odvojiti od "Zagreb filma", što je prihvaćeno na sjednici Skupštine Trgovačkog društva "Zagreb filma" u prosincu.

Na upit zašto se prihvatio posla direktora te kuće, Brešan je odgovorio da je to zbog svog "dugog jezika" i nekih razmišljanja da se "Zagreb film" ugasi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙