FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast uzgoja GM usjeva u cijelom svijetu

DARMSTADT, 13. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Uzgoj GM usjeva u svijetusnažno je porastao prošle godine, objavila je u svom izvješćumeđunarodna agencija koji nadzire taj sektor pod nazivom Međunarodniservis za akviziciju poljoprivrednih biotehnoloških aplikacija(ISAAA).
DARMSTADT, 13. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Uzgoj GM usjeva u svijetu snažno je porastao prošle godine, objavila je u svom izvješću međunarodna agencija koji nadzire taj sektor pod nazivom Međunarodni servis za akviziciju poljoprivrednih biotehnoloških aplikacija (ISAAA).

Opseg poljoprivrednih površina na kojima se uzgajaju genetski modificirani usjevi poput kukuruza, riže, soje i pamuka povećan je za više od 20 posto na 81 milijun hektara, navodi ISAAA.

Najveći je porast prošle godine zabilježen u zemljama trećeg svijeta pa 90 posto od 1,25 milijuna poljoprivrednika koji su u 2004. počeli uzgajati GM usjeve živi u zemljama u razvoju. ISAAA obrazlaže taj podatak činjenicom da genetska modifikacija može katkada i udvostručiti urod.

Američki poljoprivrednici i dalje dominiraju kada je riječ o površini zasađenoj GM usjevima, pa 59 posto svjetskih površina zasađenih takvim usjevima otpada na SAD. Na drugom se mjestu nalazi Argentina, na koju otpada 20 posto površine zasađene GM usjevima.

ISAAA predviđa da će perspektivna tržišta za GM usjeve biti Brazil i Kina. Predsjednik ISAAA Clive James očekuje da će Kina ove godine odobriti uzgoj genetski modificirane riže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙