FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekinuto suđenje prvom argentinskom pokajniku "prljavog rata"

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Sud u Madridu prekinuo je u petak,iz zdravstvenih razloga, suđenje bivšem argentinskom časniku AdolfuFranciscu Scilingu, prvome pokajniku za zločine mučenja i ubojstavapočinjenih u vrijeme "prljavog rata" tijekom vojne diktature uArgentini (1976-1983).
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Sud u Madridu prekinuo je u petak, iz zdravstvenih razloga, suđenje bivšem argentinskom časniku Adolfu Franciscu Scilingu, prvome pokajniku za zločine mučenja i ubojstava počinjenih u vrijeme "prljavog rata" tijekom vojne diktature u Argentini (1976-1983).

Predsjednik suda najavio je nastavak suđenja za ponedjeljak i zatražio novo liječničko očitovanje o zdravstvenome stanju optuženoga koji nije odgovarao na pitanja, bio je odsutan duhom i i žalio se na glavobolju, javljaju mediji.

Liječnici su u četvrtak zaključili da je Scilingo (58), sposoban pratiti suđenje.

Taj bivši mornarički časnik, koji već neko vrijeme štrajka glađu u zatvoru nedaleko od Madrida gdje je od 2001., prvi je argentinski vojnik kojemu se sudi u inozemstvu za zločine genocida i mučenja počinjene tijekom diktature.

Optužnica je podignuta na temelju njegova vlastita priznanja pred španjolskim sucem Baltazarom Garzonom 1997. i 1999., kada je odlučio prekinuti zavjeru šutnje argentinskih vojnih mučitelja i progovoriti o fizičkom uklanjanju političkih protivnika.

Scilingo je bio raspoređen u vojni školski centar ESMA, glavno središte torture tijekom diktature kroz koji je prošlo 5.000 političkih zatvorenika. Samo njih stotinjak izišlo je živo.

On je priznao slučaj dviju trudnih zatvorenica koje su nakon poroda ubijene, a njihova je novorođenčad data na usvojenje vojnim obiteljima.

Priznao je i sudjelovanje u "dva leta smrti". Riječ je o bacanju živih zatvorenika iz helikoptera u rijeku La Plata.

Svoju je priču o zločinima koji su ga godinama mučili povjerio novinaru Horaciju Verbitskom koji je na temelju toga napisao knjigu "Let".

Kako prenosi BBC, optužba za Scilinga traži više od 6.600 godina zatvora, a tereti ga se za 30 ubojstava, nanošenje teških tjelesnih ozljeda 93-ojici zatvorenika, za mučenja i zlostavljanja više od 500 zatvorenika.

Scilingo, koji je u vrijeme priznanja kazao da mu je priznanje novinaru donijelo veliko dobro, te da se Verbitsky pokazao kao "istinski novinar-psiholog", danas tvrdi da je nedužan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙