FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 12. siječnja na snazi Uredba za dolazak stranih jahti i brodica

ZAGREB, 11. siječnja 2004. (Hina) - Uredba o uvjetima za dolazak iboravak stranih jahti i brodica namijenjenih sportu i razonodi uunutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Hrvatske, koja jedanas (12. siječnja) stupila na snagu, trebala bi prije svega, kako seočekuje, suzbiti u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj sve raširenijicrni charter odnosno nelegalno iznajmljivanje plovila za razonodu isport.
ZAGREB, 11. siječnja 2004. (Hina) - Uredba o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica namijenjenih sportu i razonodi u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Hrvatske, koja je danas (12. siječnja) stupila na snagu, trebala bi prije svega, kako se očekuje, suzbiti u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj sve rašireniji crni charter odnosno nelegalno iznajmljivanje plovila za razonodu i sport.

Glavna novost te Uredbe, koju je na svojoj zadnjoj sjednici u prosincu 2004. prihvatila hrvatska Vlada na prijedlog resornog ministarstva, je da će svako strano plovilo i brodica za plovidbu hrvatskim morem od ove godine morati imati vinjetu te ovjeren popis putnika, koji će izdavati lučke kapetanije na rok od godinu dana.

Popis osoba je poimenični popis osoba koje u razdoblju valjanosti vinjete (godina dana) mogu boraviti i ploviti na plovilu. Pritom će se moći prijaviti dvostruko veći broj osoba nego je propisano za brod, pa će se primjerice za brod za 10 osoba moći prijaviti 20 osoba. Time se želi izbjeći da se na stranim plovilima, koje borave u hrvatskim marinama, svaki tjedan "tobože" mijenja posada, a u stvari se mijenjaju gosti.

Zapovjednik stranog plovila koje uplovljava u Hrvatsku morskim putem obvezan je, po Uredbi, najkraćim putem uploviti u najbližu luku otvorenu za međunarodni promet (18 ih je otvoreno tijekom cijele godine, a sezonski još dodatnih 10) radi obavljanja granične kontrole, ishođenja vinjete te plaćanja svih potrebnih naknada.

Slično mora učiniti i zapovjednik plovila koja su u Hrvatsku dovezena kopnenim putem ili se nalaze na čuvanju u luci i na drugom odobrenom mjestu, a prije započinjanja plovidbe.

Prije izdavanja vinjete lučka kapetanija ili ispostava lučke kapetanije će provjeriti ispunjava li plovilo i posada uvjete za plovidbu u Hrvatskoj.

Vinjetu ne moraju imati plovila kraća od 2,5 metra, plovila na vesla bez obzira na dužinu (kajak, sandolina i sl.) kao ni plovila koja se čuvaju u luci ili na nekom drugom odobrenu mjestu u Hrvatskoj.

Ne moraju ju imati ni plovila koja sudjeluju na sportskim natjecanjima ili dolazi u Hrvatsku radi izlaganja na nautičkom sajmu, ali pod uvjetom da je organizator natjecanja ili sajma plovilo prijavio nadležnoj lučkoj kapetaniji najkasnije pet dana prije početka događaja.

Inspekcijski nadzor nad provođenjem ove Uredbe obavljat će inspektori sigurnosti plovidbe, osobe za provođenje carinskog nadzora te policija.

Ako utvrde da plovilo ili zapovjednik ne udovoljavaju uvjetima Uredbe mogu zabraniti plovidbu, pokrenuti prekršajni postupak te izreći druge mjere predviđene zakonom, među kojima i oduzeti plovilo.

Uredba je dio novog Pomorskog zakonika koji je na snagu stupio krajem prošle godine, a osim nje tim se zakonikom propisuje i niz drugih "pravila ponašanja" u nautičkom segmentu/turizmu, među kojima je i ono da se nautičkim turizmom, odnosno iznajmljivanjem plovila, u Hrvatskoj od ove godine mogu baviti samo jahte i brodice pod hrvatskom zastavom.

Pritom i strane jahte i brodice mogu nastaviti charter, ali samo ako do 30. rujna 2005. dobiju odobrenje za privremeno obavljanje djelatnosti te zatraže upis u hrvatski upisnik brodova odnosno očevidnik.

Odobrenje za privremeno obavljanje djelatnosti izdaje resorno ministarstvo na rok ne dulji od 30. rujna 2005. godine, za koje se plaća naknada prema kategoriji odnosno duljini plovila. Tako za plovila do 10 metara ta naknada iznosi 9.765 kuna, od 10 do 15 metara 25.309 kuna, a za za plovila preko 15 metara 57.407 kuna.

Visina naknade za upis u hrvatski upisnik brodova za brod, jahtu ili brodicu izgrađene u domaćim brodogradilištima, ovisno o duljini, vrsti i tonaži plovila, kreće se od 50 kuna do 100 tisuća kuna, dok se ta naknada za plovila izgrađena u stranim brodogradilištima kreće od 2 tisuće do 200 tisuća kuna.

Na taj se način očekuje da će se preregistrirati 500 do 600 odnosno do tisuću jahti i drugih brodica.

Osim tih naknada strane jahte i brodice za razonodu i sport dužne su platiti i naknadu za sigurnost plovidbe, koje se, također ovisno o duljini i vrsta plovila, kreće od 140 do 1.750 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙