FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: Rusija prihvaća konstruktivne kritike

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Ruski šef diplomacije SergejLavrov odbacio je u srijedu američke kritike u pogledu stanjademokracije u Rusiji, ali je izjavio da je Moskva spremna poslušatikonstruktivne kritike, javile su ruske novinske agencije.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov odbacio je u srijedu američke kritike u pogledu stanja demokracije u Rusiji, ali je izjavio da je Moskva spremna poslušati konstruktivne kritike, javile su ruske novinske agencije.

"Naša unutarnja politika naša je unutarnja stvar", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi, posvećenoj bilanci ruske vanjske politike 2004. i planovima za 2005. godinu.

"Unutarnjopolitički život Rusije temelji se na ruskom Ustavu", kazao je. "Kada se čuje konstruktivna kritika, mi je slušamo. Kada nas pokušavaju vratiti u 'hladni rat' - s tim se ne možemo složiti".

On je komentirao izjavu kandidatkinje za američku državnu tajnicu Condoleezze Rice koja je rekla da će američka administracija obraćati veću pozornost na unutarnje političke procese u Rusiji, a posebice na razvoj demokracije i poštivanje ljudskih prava.

Ruski ministar vanjskih poslova uvjeren je da Bijela kuća neće promijeniti svoju politiku u pogledu razvoja odnosa s Moskvom temeljenih na partnerstvu, prenio je Interfax.

Govoreći o navodnim planovima prodaje ruskog taktičnog raketnog sustava Iskander Siriji, o čemu su se prošlog tjedna raspisali izraelski i ruski mediji, Lavrov je rekao da Rusija nikad nije prekršila svoje međunarodne obveze u vojnoj suradnji sa Sirijom.

"Naša suradnja sa Sirijom je sveobuhvatna i uključuje vojno-teničku suradnju. Nikad nismo prekršili naše međunarodne obveze - nismo prodavali zabranjene vrste oružja i nismo je opskrbljivali oružjem koje može znatnije promijeniti regionalnu situaciju".

Lavrov je uvjeren da gospodarski rast u Rusiji omogućuje Moskvi da ojača svoje pozicije u svijetu.

"Gospodarski rast daje ovoj zemlji više mogućnosti za razvoj političkog dijaloga koji podupiremo konkretnim projektima".

On je objasnio da se to tiče odnosa Rusije s njezinim najbližim partnerima, članicama Zajednice nezavisnih država (ZND), kao i odnosa s većinom europskih država, zemalja azijsko-pacifičke regije, Latinske Amerike i SAD-a.

"Naša politika temelji se na realnim mogućnostima", ustvrdio je.

Govoreći o predstojećem rusko-američkom summitu u Bratislavi u veljači, on je rekao da je to jedan od najvažnijih događaja 2005., prenosi Interfax.

Ruski i američki predsjednik "procijenit će provedbu već prije postignutih sporazuma između Rusije i SAD-a". Tijekom razgovora usredotočit će se na suradnju u području gospodarstva, trgovine i ulaganja, najavio je Lavrov.

Dotaknuvši se odnosa s Europskom unijom, on je rekao da Rusija očekuje postizanje sporazuma s EU-om o smjernicama koje se odnose na uspostavu četiri zajednička područja (gospodarskog, vanjske i unutarnje sigurnosti, znanosti, obrazovanja i kulture) prije summita koji će se održati u Moskvi u svibnju.

"Rusija je zainteresirana za unapređenje partnerstva s Europskom unijom i smatra je neovisnim čimbenikom međunarodne politike", kazao je Lavrov, a prenio je Itar-Tass.

Što se tiče borbe protiv terorizma, Lavrov je rekao da treba "napustiti politiku dvostrukih mjerila".

"Treba primijeniti ista mjerila na one koji pripremaju i one koji izvršavaju terorističke napade", istaknuo je.

Rusija neće dopustiti da bude isprovocirana i uvučena u konfrontaciju u međunarodnoj areni, rekao je Lavrov.

"Postoje oni koji sumnjičavo gledaju na Rusiju i gotovo pozivaju na protivljenje ruskim aktivnostima u međunarodnoj areni. Mi smatramo da su takvi pristupi poziv na obnovu konfrontacije ali mi nećemo tome podleći. Nećemo se dati isprovocirati".

Prema njegovim riječima, Rusija će nastaviti provoditi svoju politiku u svijetu "čvrsto, ali konstruktivno bez ulaska u konfrontaciju".

"Naši kontakti u raznim dijelovima svijeta pokazuju da postoji interes za to da Rusija ima važnu ulogu u svijetu", rekao je Lavrov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙