FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odnosi Rusije i Izraela mogli bi doći u ozbiljnu krizu - mediji

ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Odnosi između Rusije i Izraelamogli bi doći u ozbiljnu krizu zbog odluke Moskve da proda Sirijitaktički raketni sustav Iskander, javili su u srijedu ruski iizraelski mediji.
ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Odnosi između Rusije i Izraela mogli bi doći u ozbiljnu krizu zbog odluke Moskve da proda Siriji taktički raketni sustav Iskander, javili su u srijedu ruski i izraelski mediji.

Izrael je jako zabrinut zbog toga jer u slučaju da taj sustav bude razmješten nedaleko od crte razgraničenja na području Golanske visoravni gotovo cijela zemlja bila bi u dometu raketa. One bi mogle pogoditi ciljeve u Izraelu s dometom preciznosti od 20 metara, piše dnevnik Kommersant.

Izraelski premijer Ariel Sharon izvjestio je u utorak SAD o krizi u rusko-izraelskim odnosima, ali nije zatražio politički pritisak na Moskvu, javila je agencija RIA Novosti.

Prema France presseu, više izraelskih medija javilo je u srijedu da se Izrael i Rusija približavaju ozbiljnoj krizi. Izraelski radio nije precizirao razlog te krize, ali je dao naznake da bi ona mogla biti povezana s vojnom suradnjom između Rusije i Sirije.

Izraelski dnevnik Haaretz piše u srijedu da su politički čelnici Izraela odlučili pokušati riješiti problem kroz izravne razgovore s Moskvom i za sada ne tražiti pomoć Sjedinjenih Država. SAD su u prošlosti intervenirale u sličnim slučajevima.

Moskovske novosti pišu, pozivajući se na političke izvore u Jeruzalemu, da rusko-izraelska kriza ima korijene u stajalištima Rusije u drugim pitanjima. Napetosti u Jeruzalemu porasle su samo nekoliko tjedana prije planiranog trodnevnog posjeta sirijskog predsjednika Bashara Assada Rusiji 24. siječnja.

Kako navodi RIA Novosti, prošlog je tjedna Sirija objavila da je zainteresirana za kupovinu Iskandera, a očekuje se da će to pitanje biti razmotreno tijekom Assadova posjeta. On će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putina pak u veljači očekuje sastanak s američkim kolegom Georgeom W. Bushom u Slovačkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙