FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusko će se stanovništvo smanjiti za trećinu

MOSKVA, 13. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Rusko stanovništvo smanjitće se za trećinu do polovice ovog stoljeća kada će površinom najvećazemlja na svijetu brojati 100 milijuna stanovnika - manje od Egipta,Vijetnama ili Ugande, objavilo je rusko Vijeće sigurnosti.
MOSKVA, 13. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Rusko stanovništvo smanjit će se za trećinu do polovice ovog stoljeća kada će površinom najveća zemlja na svijetu brojati 100 milijuna stanovnika - manje od Egipta, Vijetnama ili Ugande, objavilo je rusko Vijeće sigurnosti.

Rusija je suočena s demografskom krizom od raspada Sovjetskog Saveza kada je gospodarski kolaps smanjio stopu nataliteta, a povećano trošenje duhana, alkohola i razvoj bolesti uzrokovali porast mortaliteta.

"Predviđanja pokazuju da će se do polovice 21. stoljeća stanovništvo smanjiti za oko trećinu, na oko 100 milijuna ljudi", navodi se u priopćenju ruskog Vijeća sigurnosti.

"Demografska situacija u Rusiji je izrazito nepovoljna i u idućih nekoliko godina može jedino biti još gora. Očekivano trajanja života kod muškaraca u Rusiji je za 15 godina manje nego kod prosječnog Amerikanca".

Prema predviđanjima Američkog ureda za popis stanovništva, Rusija će 2050. godine sa svojih 100 milijuna s osmog mjesta pasti na 17. mjesto po broju stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙