FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok globalne prodaje računala u 2004.

WASHINGTON, 19. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Globalna prodaja osobnihračunala (PC) prošle je godine skočila za 14,7 posto na ukupno 177,5milijuna jedinica, najnoviji su podaci tvrtke za istraživanje togatržišta.
WASHINGTON, 19. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Globalna prodaja osobnih računala (PC) prošle je godine skočila za 14,7 posto na ukupno 177,5 milijuna jedinica, najnoviji su podaci tvrtke za istraživanje toga tržišta.

International Data Corp. (IDC) objavio je da su cjelogodišnji rezultati obilježeni rastom prodaje od 13,5 posto u četvrtom tromjesečju, na 51,5 milijuna jedinica, predvođenog malim i srednjim poslovnim segmentima i potražnjom tijekom blagdanskog razdoblja. Riječ je o sedmom uzastopnom tromjesečju rasta prodaje većem od 10 posto, te većem od 13 posto koliko su iznosile procjene IDC-a.

"Potražnja kompanija i rast u ključnim regijama poput EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) i nadalje pokreću tržište", izjavio je direktor IDC-a za tromjesečno praćenje prodaje PC-a u svijetu Loren Loverde. Istaknuo je i da u IDC-u predviđaju rast prodaje računala u 2005. od oko 10 posto.

Dell je trenutno "nepobjediv tržišni lider", navodi IDC u svojem izvješću, nakon što je nakratko bio izgubio vodeće mjesto od HP-a u četvrtom tromjesečju 2002. i 2003. nakon HP-ovog udruživanja s Compaqom.

Dell je lani ostvario 17,9 posto globalnih prihoda, prema 15,8 posto koliko je iznosio HP-ov udjel. Dvojicu lidera slijede redom IBM, Fujitsu/Siemens i Acer. Dell je također bio lider na američkom tržištu s 33,1 posto prema 19,9 posto HP-ovih.

"Četvrto tromjesečje 2004. predstavljalo je prekretnicu u industriji osobnih računala, budući je ukupna prodaja diljem svijeta u tome razdoblju premašila brojku od u čitavoj 1994. prodanih 47,4 milijuna jedinica", kazao je Roger Kay iz IDC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙