FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američkim investitorima inozemstvo privlačnije odredište

NEW YORK, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Za brojne Amerikance činise da je trava zelenija na drugoj strani ograde ili, u njihovuslučaju, preko granice.
NEW YORK, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Za brojne Amerikance čini se da je trava zelenija na drugoj strani ograde ili, u njihovu slučaju, preko granice.

Najnoviji podaci o kapitalnim tijekovima u SAD-u u studenome lani pokazuju da sve više Amerikanaca ulaže u inozemstvo kako bi iskoristilo privlačne cijene imovine i zbog učinaka slabog dolara.

Po podacima američkog ministarstva financija, američki ulagači u tome mjesecu kupili su 16,1 milijardu dolara vrijednih stranih dionica, znatno više od u listopadu investiranih 12,6 milijardi ili rujanskih 3,8 milijardi.

I nadalje više novaca ulazi u SAD nego izlazi uslijed velikih kupovina američkih dionica i obveznica. Neto pritok kapitala u SAD u studenome dosegnuo je 81 milijardu dolara, što je bilo i više nego dovoljno da se nadoknadi golemi vanjskotrgovinski manjak SAD-a, koji je u tome mjesecu dosegnuo rekordnih 60,3 milijarde. No, analitičari ističu da značajan kapital napušta SAD u potrazi za imovinom u drugim državama, a očekuje se i u 2005. nastavak toga trenda.

I dok ulagači pritom gledaju na buduće profite, kratkoročni učinak kupovine strane imovine mogao bi pridodati patnjama američke valute. Ulagači, naime, prodaju dolare da bi mogli investirati u inozemstvo, što dodatno slabi njegov tečaj.

"Američkim fondovima zaista jača interes i izloženost stranim dionicama. Očekuje se da im inozemne dionice donesu veću vrijednost od domaćih", kazao je Brad Durham, direktor EmerginPortfolio.coma.

Jačanje tečaja eura prema dolaru privlači ulagače u europske dionice unatoč slabog gospodarskom rastu u eurozoni. Tečaj eura ojačao je sedam posto prema dolaru u 2004. dosegnuvši u prosincu povijesni rekord od 1,3660 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙