FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo referendum o GKU-u za zdravstvo

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) Zaposleni u zdravstvu danas seizjašnjavaju na referendumu o prihvaćanju Granskog kolektivnog ugovora(GKU) za djelatnost zdravstva, koji će se provoditi u 177 zdravstvenihustanova u Hrvatskoj, izjavila je jutros Hini predsjednica Samostalnogsindikata zdravstva Spomenka Avberšek.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) Zaposleni u zdravstvu danas se izjašnjavaju na referendumu o prihvaćanju Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za djelatnost zdravstva, koji će se provoditi u 177 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, izjavila je jutros Hini predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

U zdravstvenom sustavu zaposleno je oko 59.000 djelatnika, a pravo na sudjelovanje u referendumu imaju svi zaposleni u bolnicama i domovima zdravlja koji nisu u zakupu, te djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Po informacijama s terena, referendum se odvija u svim zdravstvenim ustanovama na koje se GKU odnosi, a u sindikatu procjenjuju da je do 10 sati već izašlo oko 30 posto zaposlenih.

Referendum organiziraju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i četiri sindikata zdravstva koja su GKU potpisala 8. prosinca s ministrom Andrijom Hebrangom.

Da bi referendum bio valjan na njega mora izaći 20.000 glasača, a da bi bio prihvaćen za GKU se mora izjasniti oko 10.000 zaposlenih u zdravstvu, kazala je Avberšek.

GKU-om koji vrijedi idućih pet godina djelatnicima u zdravstvu osigurano je povećanje plaća na uvjete rada, ovisno o radnom mjestu, između pet i 15 posto.

Djelatnici sa stažom dužim od 20 godina dobit će između četiri i 10 posto više plaće, ovisno o godinama provedenim u službi.

Dogovoren je dar za djecu od 400 kuna te božićnica od najmanje 1.000 kuna, a povećan je i broj dana godišnjeg odmora.

Iako je potpisao GKU, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić pozvao je liječnike da ne izađu na referendum jer se tim ugovorom prava liječnika ne rješavaju cjelovito. Babić inzistira na Strukovnom kolektivnom ugovoru (SKU) za liječnike i stomatologe koji je potpisan kao dodatak GKU-u.

O SKU-u za liječnike proveden je i referendum, koji je Vlada unaprijed proglasila nevažećim, a čeka se i sudska odluka oko zahtjeva za poništenjem SKU-a jer je nezakonito sklopljen. Zahtjev su podnijela dva sindikata zdravstva, a podržala Vlada.

Protiv referenduma jučer se izjasnilo i sedam tzv. malih sindikata zdravstva koji nisu potpisnici GKU-a. Oni se pozivaju na mišljenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva da je GKU i njima trebao biti ponuđen na potpis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙