FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Babić: SKU za liječnike podržalo 99,8 posto izašlih na referendum

ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkogsindikata (HLS) Ivica Babić izvijestio je u petak da je na referendumo prihvaćanju Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike istomatologe izašlo 8.096 doktora medicine i stomatologije, od kojih je99,8 posto podržalo SKU.
ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izvijestio je u petak da je na referendum o prihvaćanju Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike i stomatologe izašlo 8.096 doktora medicine i stomatologije, od kojih je 99,8 posto podržalo SKU.

Na referendum o SKU-u, održanom u srijedu 5. siječnja, koji je Vlada unaprijed proglasila nevažećim, bilo je pozvano 11.000 doktora medicine i stomatologije.

"Veliki odaziv i rezultati referenduma potvrdili su ispravnost politike HLS-a i plebiscitarni stav liječnika o SKU-u", ocijenio je Babić na konferenciji za novinare.

Babić je pozvao Vladu da poštuje prava iz SKU-a, a spor s HLS-om riješi socijalnim dijalogom, unatoč tome što je Vlada prethodno podržala sudski zahtjev Samostalnog sindikata zdravstva i Strukovnog sindikata medicinskih sestara za poništenjem SKU-a jer je on donesen na protuzakonit način.

"HLS će sačekati sudsku odluku o SKU-u jer je to pravni akt koji Vlada ne može samoinicijativno raskinuti, ali ako budemo primorani ponovit ćemo štrajk liječnika, u kojemu će ovoga puta sudjelovati i liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", rekao je Babić.

On tvrdi da je prilikom zaključivanja SKU-a, koji je s ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom potpisao kao dodatak Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, sve bilo u skladu s propisima i posebnim zakonima o liječnicima i stomatolozima.

Babić dodaje da je i referendum proveden u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o referendumu, a sami poslodavci su krivi što u pojedinim pododborima za provedbu referenduma nije bilo njihovih predstavnika.

Na upit zašto se, ako je spreman na socijalni dijalog, nije odazvao na sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem je trebao biti dogovoren početak pregovora o aneksu za liječnike, Babić je odgovorio kako to bilo neodgovorno dok je tužba na sudu.

Predstavnici Vlade su se, smatra Babić, prije svoje podrške poništenju SKU-a, trebali sastati sa čelnicima HLS-a i pokušati riješiti spor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙