FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo referendum liječnika i stomatologa

ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Kontroverzni referendum jedanaesttisuća liječnika i stomatologa o prihvaćanju strukovnog kolektivnogugovora počeo je u srijedu, doznaje se od predsjednika Hrvatskogliječničkog sindikata (HLS) Ivice Babića.
ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Kontroverzni referendum jedanaest tisuća liječnika i stomatologa o prihvaćanju strukovnog kolektivnog ugovora počeo je u srijedu, doznaje se od predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivice Babića.

Referendum su organizirali HLS i Hrvatska liječnička komora a na njemu bi se liječnici i stomatolozi trebali izjasniti prihvaćaju li Strukovni kolektivni ugovor, koji je potpisan kao dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za djelatnost zdravstva, potvrdio je.

"Prema informacijama s terena, odaziv kolega je masovan", izjavio je Babić Hini . Najavio je da će rezultate referenduma objaviti u petak.

SKU, koji je Babić potpisao s ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom, liječnicima i stomatolozima jamči godišnje povećanje plaća za 10 posto kroz idućih šest godina, čime bi one ukupno porasle oko 75 posto.

Potpisivanja SKU-a za liječničku i stomatološku djelatnost osporili su Samostalni sindikat zdravstva i Strukovni sindikat medicinskih sestara zatraživši njegovo poništenje. Ti sindikati tvrde da Ugovor protivan Zakonu o radu i zaključku Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da se radna prava uređuju GKU-om, a specifičnosti pojedinih struka aneksima tim ugovorima.

Da je SKU sklopljen protuzakonito smatraju i četiri sindikalne središnjice koje su zbog toga privremeno zamrznule rad u GSV-u, sve dok njihovo stajalište nije potvrdila i Vlada.

Vlada je naložila Državnom odvjetništvu da podrži zahtjev dvaju sindikata o poništenju SKU-a, ali ročište o tom predmetu još nije održano na zagrebačkom Općinskom sudu.

Taj je sud u utorak odbio u međuvremenu podneseni prijedlog dvaju sindikata za privremenom mjerom zabrane referenduma, čime je dopustio njegovo održavanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙