FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leskovar i Brešan postali veleposlanicima Zaklade "H.C. Andersena 2005."

KOPENHAGEN, 18. siječnja 2005. (Hina) - (Hina) xta ymc
KOPENHAGEN, 18. siječnja 2005. (Hina) -

Hrvatski filmski redatelj Vinko Brešan i violončelistica Monika Leskovar postali su danas veleposlanicima danske Zaklade "H.C. Andersena 2005." na svečanosti u dvorskom kazalištu Hofteatru u sjedištu danskog parlamenta i službenih kraljevskih odaja u Kopenhagenu.

Svečanost proglašenja novih veleposlanika iz cijeloga svijeta predvodio je danski kraljević Joakim, mlađi sin kraljice Margarete II.

Za vodeću hrvatsku violončelisticu Moniku Leskovar kraljević Joakim je istaknuo da životopis te mlade glazbenice odlikuju visoka profesionalnost i snažna posvećenost umjetnosti.

Po kraljevićevim riječima Brešan pripada redateljima čiji su filmovi pripovijedna remek-djela što mu je donijelo priznanje na Berlinskom filmskom festivalu.

Hrvatska veleposlanica u Kopengahenu Ana-Marija Bešker na svečanosti je istaknula da su ta priznanja hrvatskim umjetnicima važna za Hrvatsku, jer je preko tih dvoje umjetnika Hrvatska uključena u veliki kulturni projekt "H.C.Andersen 2005." koji će promicati Andersenovo djelo u svijetu u povodu 200. obljetnice rođenja toga velikog pisca i pjesnika. Jedna od akcija je i suzbijanje nepismenosti u svijetu.

Imenovanje prvih hrvatskih veleposlanika znak su dobrih hrvatsko-danskih odnosa, istaknula je uz ostalo Ana-Marija Bešker.

(Hina) xta ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙