FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik Airbusa otvorio službenu prezentaciju zrakoplova A380

TOULOUSE, 18. siječnja 2005. (Hina/DPA) - Službenu javnu prezentacijudosad najvećeg sagrađenog putničkog zrakoplova, Airbusa A380, otvorioje u utorak u gradu Toulouseu na jugu Francuske čelnik Airbusa NoelForgeard u nazočnosti čelnika 14 tvrtki koje su naručile tajzrakoplov.
TOULOUSE, 18. siječnja 2005. (Hina/DPA) - Službenu javnu prezentaciju dosad najvećeg sagrađenog putničkog zrakoplova, Airbusa A380, otvorio je u utorak u gradu Toulouseu na jugu Francuske čelnik Airbusa Noel Forgeard u nazočnosti čelnika 14 tvrtki koje su naručile taj zrakoplov.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i premijeri Britanije i Španjolske, Tony Blair i Jose Luis Rodriguez Zapatero, pridružit će se gostima pozvanim na ovu prezentaciju, a pozivnice su upućene na 5.000 adresa, među kojima je više od 500 novinara.

Airbus A380 je najveći svjetski zrakoplov. On je 15 metara širi, 4 metra viši, 2 metra duži i 118 tona teži od Boeinga 747-400 koji je desetljećima bio najveći avion. Boeing je mogao primiti 416 putnika, a novi A380 može ih primiti do 800 ako su iskorištena sva sjedišta ekonomske klase.

Airbus je već prodao 149 takvih zrakoplova, uključujući 22 teretne verzije, koje je naručilo 14 tvrtki. Predaja zrakoplova kupcima počet će u proljeće 2006., a prvi A380 otići će Singapore Airlinesu.

Ranije u utorak Foregard je rekao za radio RTL da će prvi pokusni let tog zrakoplova biti proveden krajem ožujka ili početkom travnja.

Najčešće će voziti na letovima između Azije i Bliskog istoka za Europu i SAD. Letovi za i iz Australije također bi mogli biti zanimljivo tržište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙