FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: Iračke snage nisu spremne preuzeti brigu o sigurnosti

WASHINGTON,20. prosinca(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushpriznao je u ponedjeljak da iračke snage još nisu spremne preuzetibrigu za sigurnost Iraka i upozorio da su irački izbori planirani za30. siječnja tek početak procesa izgradnje demokracije.
WASHINGTON,20. prosinca(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush priznao je u ponedjeljak da iračke snage još nisu spremne preuzeti brigu za sigurnost Iraka i upozorio da su irački izbori planirani za 30. siječnja tek početak procesa izgradnje demokracije.

"Ja svakako ne očekujem da taj proces bude bez problema", rekao je Bush na konferenciji za novinare.

Bush je upozorio na probleme u Iraku rekavši da napadi bombaša i pobunjenika žele uzdrmati volju Iračana i Amerikanaca dok se Irak priprema za izbore 30. siječnja.

"Nema sumnje, bombaši imaju učinka" na povjerenje Amerikanaca u uspjeh u Iraku, rekao je Bush, ali je dodao da njegovo povjerenje ostaje neuzdrmano.

"Imam povjerenja u rezultat. Ja sam uvjeren da teroristi neće uspjeti, s izborima će se nastaviti i Irak će biti demokracija koja održava vrijednosti i tradicije svog naroda", rekao je on.

Bush je, međutim, upozorio Amerikance da su izbori tek početak procesa. "Izbori u siječnju su početak procesa i važno je da američki narod to shvati", rekao je on.

Bush je priznao da su napori u obuci Iračana za vojsku i policiju da preuzmu odgovornost za sigurnost svoje zemlje dali "miješane" rezultate, rekavši da su se neki pokazali dobro dok su drugi pobjegli s bojnog polja.

"Nemamo iluzija da ove iračke snage nisu u cijelosti spremne da se bore", rekao je on.

Ključno je za strategiju Sjedinjenih Država za povlačenje vlastitih snaga iz Iraka da obuči iračke snage za održavanje sigurnosti u zemlji.

Bush nije dao rokove za povratak američkih snaga kući, ali je rekao da američki zapovjednici u Iraku s optimizmom gledaju na napredak u obuci Iračana te da će uložiti mnogo napora u rješavanju problema jačajući iračku zapovjednu strukturu.

Bush je pred novinarima također branio američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda kritiziranog zbog neosjetljivosti prema američkim gubicima u Iraku i drugih problema s kojima se američka vojska suočava u toj zemlji.

Rumsfeld se tijekom vikenda suočio s kritikama da je neosjetljiv prema američkim žrtvama u Iraku jer pisma sućuti obiteljima poginulih nije potpisivao osobno nego se u tu svrhu rabio kompjuter.

"Ponekad je možda njegovo držanje grubo i otresito. Ali ispod te grubosti i otresitosti, ozbiljnog držanja je dobro ljudsko biće kojemu je duboko stalo do vojske i duboko brine zbog žalosti koju uzrokuje rat", rekao je Bush.

Rumsfeld je u priopćenju ranije obećao da će odsada vlastoručno potpisivati pisma sućuti.

Neki kongresnici su također kritizirali Rumsfelda zbog problema u Iraku i nedovoljne opremljenosti američke vojske koja se tamo bori i izražavali mu nepovjerenje.

Odgovarajući na te kritike Bush je rekao kako misli da Rumsfeld "doista dobro obavlja svoj posao".

Glede Bliskog istoka Bush je rekao da je sada vrijeme da se mirovni proces pokrene naprijed ukazujući na palestinske izbore 9. siječnja kao početak procesa ka konačnom stvaranju neovisne palestinske države.

"To je početak procesa", rekao je on dodajući kako će raditi sa svijetom i Palestincima na razvitku struktura nužnih za nastanak palestinske demokracije.

On je podržao plan britanskog premijera Tonyja Blairea za održavanje konferencije u veljači u Londonu nakon što Palestinci na izborima izaberu nasljednika Jasera Arafata.

Upitan za sve veće razlike između SAD-a i Rusije oko pitanja poput ruske demokracije i izbora u Ukrajini, Bush je rekao da će nastojati i u svom novom mandatu održati dobre osobne odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙