FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: Pregovori s Hrvatskom poruka su Balkanu

ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Predsjedavajući EU-om Jean-ClaudeJuncker izjavio je u srijedu da će otvaranje pristupnih pregovora sHrvatskom u ožujku pokazati svim zemljama na Balkanu da se "napori nademokratizaciji" isplate.
ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Predsjedavajući EU-om Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da će otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom u ožujku pokazati svim zemljama na Balkanu da se "napori na demokratizaciji" isplate.

"Otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom u ožujku 2005. godine, kada bude potvrđena potpuna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, pokazat će svim zemljama na Balkanu da će njihovi napori na demokratizaciji biti nagrađeni i da će donijeti plodove", rekao je Juncker zastupnicima Europskog parlamenta u govoru koji je objavilo luksemburško predsjedništvo na svojoj web-stranici.

Što se tiče ostalih zemalja regije, "opći okvir djelovanja Europske unije utvrđen je solunskom agendom, koja daje europsku perspektivu zemljama zapadnog Balkana", rekao je Juncker, luksemburški premijer.

Juncker je europskim zastupnicima predstavio prioritete luksemburškog predsjedništva EU-a, među koje je uvršteno i daljnje proširenje Europske unije.

"Što se tiče Bugarske i Rumunjske, nadam se da će Europski parlament u travnju dati povoljno mišljenje o pristupu tih dviju zemalja, što će nam omogućiti da isti mjesec potpišemo pristupni sporazum", dodao je.

Kao glavni prioritet Juncker je naveo postizanje dogovora do kraja luksemburškog predsjedništva, do kraja lipnja ove godine, o europskom proračunu za razdoblje 2007.-2013.

"Ako za vrijeme luksemburškog predsjedništva ne bude dogovora, nećemo moći odgovoriti na izazove proširene Unije. Ako se ne postigne dogovor, to neće biti neuspjeh samo za predsjedništvo, nego za Europu. Stoga je potrebno brzo se dogovoriti i poštediti Europu dugih rasprava, koje će samo povećati nesuglasice", rekao je Juncker.

Juncker je također najavio da je potrebna reforma Lisabonske strategije, čija provedba ne ide baš najbolje. U toj strategiji EU je zacrtao cilj da do 2010. postane najkonkurentnije, na znanju temeljeno, gospodarstvo u svijetu, međutim, prema svim podacima, taj cilj neće moći biti ispunjen.

Visoko među prioritetima je i provedba tzv. haaškog programa o stvaranju prostora slobode, sigurnosti i pravde te borba protiv terorizma.

Iz dosadašnjeg iskustva predsjedavanja Europskom unijom, Juncker je rekao da je naučio da EU može napredovati samo ako "predsjedavajući eliminira svoje nacionalne interese iz središta pozornosti i zamijeni ih zajedničkim interesom".

Juncker ima golemo europsko iskustvo i već četvrti put, od kada je on član luksemburške vlade, njegova zemlja predsjedava Europskom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙