FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Petersen umjesto o decentralizaciji razgovarao o struji

BEOGRAD/PRIŠTINA,17. siječnja(Hina) - Šef UNMIK-a na Kosovu SorenJessen Petersen boravio je u ponedjeljak u Beogradu, gdje je odmah podolasku razgovarao s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, a potomi predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, no u razgovorima nisudominirale najavljene teme razgovora poput decentralizacije vlasti iproblematike nestalih na Kosovu, već je nametnuto pitanje opskrbeelektričnom energijom srpskih sela na Kosovu.
BEOGRAD/PRIŠTINA,17. siječnja(Hina) - Šef UNMIK-a na Kosovu Soren Jessen Petersen boravio je u ponedjeljak u Beogradu, gdje je odmah po dolasku razgovarao s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, a potom i predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, no u razgovorima nisu dominirale najavljene teme razgovora poput decentralizacije vlasti i problematike nestalih na Kosovu, već je nametnuto pitanje opskrbe električnom energijom srpskih sela na Kosovu.

Kako su prenijeli beogradski mediji, srbijanski su dužnosnici kao glavno pitanje u razgovorima, do kojih je došlo na inicijativu šefa UNMIK-a, nametnuli ono o rješavanju pitanja opskrbe strujom u srpskim sredinama na Kosovu. Oni smatraju da je selima Batuse i Lipljan, koja su već više od mjesec dana bez električne energije, struja bez njihove krivnje isključena, s obzirom na to da sva okolna mjesta imaju struju.

Predsjednik Srbije Boris Tadić zahtijevao je u razgovoru s Petersenom da se u pojedinim srpskim selima na Kosovu, gdje duže od mjesec dana nema struje, električna energija trenutačno uključi i da potom radne skupine pristupe trajnom rješavanju nastalog problema. I on i premijer Vojislav Koštunica smatraju da bi se poslije toga mogli nastaviti politički razgovori. Predsjednik Tadić je zahtijevao da mu se u što skorijem roku omogući posjet Kosovu i obilazak srpskih enklava.

Šef UNMIK-a Petersen je rekao kako smatra da će njihov problem vrlo brzo biti riješen najavivši da će sa svojim savjetnicima obići srpska sela i ispitati sve mogućnosti rješavanje problema. On je na tiskovnoj konferenciji kasno poslijepodne izjavio da će se problem sa strujom na Kosovu rješavati tako što će UNMIK razmotriti da li je prekidom u opskrbi ugrožena socijalna sigurnost pojedinaca.

On je međutim kazao da su glavne teme razgovora koje je vodio sa srbijanskim čelnicima,

pored struje, bile ipak i decentralizacija, pitanje nestalih, primjena standarda i sigurnost. Ponovno je istaknuo da se predstavnici kosovskih Srba trebaju uključiti u rad kosovskih institucija, jer će tako doprinijeti rješavanju pitanja koja ih zanimaju, naglasivši da "nema većeg gorućeg humanitarnog pitanja" od rasvjetljavanja sudbine nestalih osoba.

Petersen je izrazio očekivanje da će procjena o ostvarivanju demokratskih standarda, koja se očekuje sredinom 2005., biti pozitivna, a u vezi s raseljenim osobama rekao je da "skoro ništa" nije postignuto u njihovu povratku kućama.

Međunarodni dužnosnici u Prištini objavili su u ponedjeljak da civilni upravitelj UN-a na Kosovu Petersen nije, u dugo najavljivanom susretu sa srbijanskim dužnosnicima, postigao niti jedan dogovor o pitanjima o kojima je tijekom susreta bilo riječi. Neka važna pitanja koja su bila predmet razgovora, među kojima je otvaranje dijaloga između Prištine i Beograda o nestalim osobama i proces decentralizacije vlasti na Kosovu, ostala su u drugom planu zbog pokretanja pitanja isključivanja električne energije u nekim srpskim enklavama, za koje srbijanska strana smatra da je etnički utemeljeno.

Međunarodni dužnosnici na Kosovu, kako se navodi, usprotivili su se takvim tvrdnjama dodajući je do prekida opskrbe došlo zbog kvarova u električnoj mreži, ali i zbog neplaćanja Kosovskoj energetskoj korporciji.

Predstavnici kosovskih institucija za sada nisu reagirali na ishod današnjih razgovora koje je Petersen u Beogradu vodio s najvišim predstavnicima vlasti Srbije, čekajući njegov povratak na Kosovo i detaljnije informacije.

(Hina) xtman/xbb ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙