FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petersen sutra na razgovorima s Koštunicom i Tadićem

BEOGRAD,16. siječnja(Hina) - Šef UNMIK-a na Kosovu Soren JessenPetersen stiže u ponedjeljak u Beograd, gdje će u odvojenim susretimarazgovarati s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i srpskimpremijerom Vojislavom Koštunicom, najavili su u nedjelju srbijanskimediji.
BEOGRAD,16. siječnja(Hina) - Šef UNMIK-a na Kosovu Soren Jessen Petersen stiže u ponedjeljak u Beograd, gdje će u odvojenim susretima razgovarati s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, najavili su u nedjelju srbijanski mediji.

Do susreta dolazi na inicijativu Petersena, koji je pozvao pismom Koštunicu da razgovaraju o decentralizaciji, pitanju nestalih i sigurnosti na Kosovu.

Kako se najavljuje, šef UNMIK-a namjerava pokušati uspostaviti izravan dijalog službenog Beograda i Prištine vezan za pitanja sigurnosti na Kosovu, ali su predstavnici srbijanske vlade do sada odbijali sjesti za isti pregovarački stol s kosovskim premijerom Ramushom Haridinajem, kojemu pripisuju zločine tijekom rata na Kosovu.

Beogradski elektronski mediji najavili su u nedjelju navečer da će na razgovorima u ponedjeljak najprije biti razmotreno pitanje problema s električnom energijom.

Savjetnik srpskog premijera Vojislava Koštunice Slobodan Samaržić očekuje da će tijekom sutrašnjih razgovora biti dogovoren i pravi početak razgovora o decentralizaciji na Kosovu, a Beograd će tražiti ravnopravno učešće na tim pregovorima i od UNMIK-a očekuje fleksibilnije stajalište.

Beograd insistira na tome da njegovi stručnjaci za lokalnu samoupravu budu izravno uključeni u Radnu skupinu za decentralizaciju vlasti na Kosovu, dok UNMIK i kosovska vlada predlažu da dužnosnici Vlade Srbije budu zastupljeni kao savjetnici kosovskih Srba. Petersen je odlučan u tome da Beograd može biti samo savjetnik kosovskim Srbima, a ne izravan pregovarač, što isključivo traži vlada Srbije.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙