FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo vlade Njemačke: pada broj useljenika

BERLIN, 17. siječnja 2005. (Hina) - Useljavanje u Njemačku prošle jegodine zabilježilo daljnji pad a takav se trend, usprkos novom zakonuo useljavanju koji je stupio na snagu početkom ove godine, očekuje i unastupajućim godinama, proizlazi iz godišnjeg izvješća vladinapovjerenstva za migraciju, izbjeglice i integraciju predstavljenog uponedjeljak u Berlinu.
BERLIN, 17. siječnja 2005. (Hina) - Useljavanje u Njemačku prošle je godine zabilježilo daljnji pad a takav se trend, usprkos novom zakonu o useljavanju koji je stupio na snagu početkom ove godine, očekuje i u nastupajućim godinama, proizlazi iz godišnjeg izvješća vladina povjerenstva za migraciju, izbjeglice i integraciju predstavljenog u ponedjeljak u Berlinu.

Pred njemačkim granicama ne stoje mase ljudi koji se žale useliti, izjavila je vladina povjerenica za migracije Marielouise Beck (Zeleni) te dodala da je 2003. u Njemačku uselilo 769 000 osoba ali je istodobno iselilo 626 000 čime je broj useljenika od 167 000 najniži od početka devedesetih.

Beck nadalje procjenjuje da se usprkos novom useljeničkom zakonu, koji prvi put nakon 1974. omogućava useljavanje radne snage, trend neće promijeniti. To proizlazi dobrim dijelom iz toga jer novi zakon omogućava isključivo visokospecijaliziranim stručnjacima useljavanje a njihov je broj premalen da bi znatnije utjecali na opseg useljavanja. Osim toga, kako je nadalje priopćeno, situacija na tržištu radne snage ne dopušta useljavanje većeg obima.

Prošle godine u Njemačkoj je živjelo 7 341 000 stranaca što iznosi 8,9 posto od ukupnog broja stanovnika. Najveću grupaciju čine Turci sa 1,88 milijuna stanovnika iza kojih slijede Talijani- 601 100, te stanovnici Srbije i Crne Gore s 568 000. Prema istim podacima u Njemačkoj trenutačno živi 236. 000 državljana Hrvatske no ovaj broj bi, s obzirom na to da se mnogi hrvatski građani još uvijek vode pod starim statistikama kao stanovnici Jugoslavije, mogao biti veći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙