FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Mesićevom izbornom stožeru slave pobjedu

ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - U izbornom stožeru Stjepana Mesićaslavi se pobjeda nakon objave izlaznih anketa po kojima aktualnipredsjednik osvaja svoj drugi predsjednički mandat.
ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - U izbornom stožeru Stjepana Mesića slavi se pobjeda nakon objave izlaznih anketa po kojima aktualni predsjednik osvaja svoj drugi predsjednički mandat.

Brojni prijatelji, predstavnici stranaka koje podupiru Mesićevu kandidaturu te donatori njegove izborne kampanje tvrde da su rezultati anketa koje Mesiću daju nešto ispod 70 posto osvojenih glasova, u skladu s njihovim očekivanjem. Očekuju, kažu, da će takve rezultate iza ponoći potvrditi i Državno izborno povjerenstvo, što bi, ističu, pokazalo da je Mesić dobio najveći postotak glasova na svim dosadašnjim izborima za predsjednika Hrvatske.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić, čija je stranaka podržala Mesićevu kandidaturu, kazala je da je po rezultatima tzv. exit poll anketa riječ o najvećem postotku s kojim je ikad itko pobijedio na predsjedničkim izborima. Stoga je, kaže, zadovoljna što je došlo do drugog kruga, jer, smatra, važno je imati jednu figuru koja je u stanju objediniti politički prostor posebno kada je Hrvatska na putu u EU. "Mesić je pokazao da je takva figura, i iako sam ranije priželjkivala da se sve završi u prvom, sada mi je drago da je došlo do drugog kruga" dodala je Pusić.

I SDP-ov čelnik Ivica Račan, čija je stranka također podržala Mesića, novinarima je izjavio kako je očekivao uvjerljivu Mesićevu pobjedu jer je, kaže, i SDP proveo svoje istraživanje koje sukladno rezultatima izlaznih anketa. "Mogli smo biti i bez drugog kruga i s 50 milijuna kuna više, ali demokracija ima svoju cijenu", rekao je.

Račan smatra da su ovi predsjednički izbori pokazali i trend pada popularnosti HDZ-a koji, kaže, nije polučio ni izborni rezultat sa zadnjih parlamentarnih izbora. "Ovi rezultati mogu se tretirati i kao neuspjeh HDZ-a", ustvrdio je.

Da Mesićev izborni uspjeh znači neuspjeh HDZ-a smatra i predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, koji vjeruje da će se uvjerljivi poraz HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor odraziti na loši rezultat te stranke na predstojećim lokalnim izborima. "Ako isključimo rezultate u Hercegovini, Kosor je u Hrvatskoj dobila tek 20-ak posto glasova što je realan rezultat koji HDZ trenutno ima" kazao je. Tomčić smatra kako je šteta da su predsjednički izbori ušli u drugi krug, zbog, kako kaže, nepotrebnog trošenja novca te dvojbi na koji se način trebaju organizirati izbori. "O predsjedniku Hrvatske trebaju odlučivati samo oni koji žive u Hrvatskoj", rekao je Tomčić, našalivši se kako će Hrvatska sada morati tražiti 60 milijuna kuna refundacije "od onih koji su nas otjerali u drugi krug".

U ispunjenoj i raspjevanoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva atmosferu su podigli i predstavnici tvrtke Lijanović, značajnog donatora Mesićeve kampanje, koji su reklamirali paštetu s Mesićevim likom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙