FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovensko "Delo" o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj

LJUBLJANA,3. siječnja 2005.(Hina) - Slovenski mediji u ponedjeljakopširno izvještavaju o rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora uHrvatskoj, a vodeći slovenski dnevni list "Delo" razmišlja kako bi naodnose Zagreba i Ljubljane utjecao ponovni izbor Stjepana Mesića.
LJUBLJANA,3. siječnja 2005.(Hina) - Slovenski mediji u ponedjeljak opširno izvještavaju o rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, a vodeći slovenski dnevni list "Delo" razmišlja kako bi na odnose Zagreba i Ljubljane utjecao ponovni izbor Stjepana Mesića.

Podatke o održavanju drugog kruga u kojemu će snage odmjeriti Stjepan Mesić i Jadranka Kosor prenijeli su elektronički mediji, dok oni tiskani polaze od rezultata sinoćnjih ex-polla objavljenih nakon zatvaranja birališta. Slovenski radio navodi da je jedan od razloga što Stjepan Mesić nije dobio više od 50 posto glasova u prvom krugu mali odaziv birača.

"Delo" u naslovu ističe da se "Novi mandat smiješi Mesiću". Uz to, dodaje da su izbori proticali u demokratskoj atmosferi, ali da je odaziv birača bio slabiji nego prije 5 godina. Uzrok Mesićeva uspjeha na ovim izborima nije u tome što bi on bio "odličan kandidat ili natprosječan predsjednik" nego u tome što je "zadnji osigurač u vrhu političke vlasti", navodi "Delo".

Da je u nedjelju uspjeh postigla Jadranka Kosor, "najveća gubitnica izbora", onda bi "HDZ uz parlament i vladu kontrolirao i predsjednički položaj", a to u situaciji kad "vladavina prava još nije postala glavno geslo vlade premijera Sanadera" za Hrvatsku ne bi bilo dobro, s čime su se složili i birači, navodi "Delo".

Mesićev "gotovo siguran" reizbor stoga će "za Hrvatsku imati kratkoročno nesumnjivo povoljne posljedice, navodi list.

"Delo" također procjenjuje da reizbor Stjepana Mesića ne bi donio "bitne promjene" u odnosima Slovenije i Hrvatske. Mesić je - što se tiče Slovenije - znao koristiti iste populističke tonove kao i HDZ iako se za vrijeme kampanje zauzimao za dobrosusjedske odnose i rješavanje otvorenih pitanja.

"No, to će biti zadnji Mesićev (predsjednički) mandat, pa on više neće biti talac taktiziranja u svojim postupcima s ciljem da ne pokvari izglede za idući mandat. Kad je riječ o Sloveniji, to bi mu omogućilo da učini korak naprijed i pokaže više državničke mudrosti nego do sada - mnogo više nego što bi si to mogla dopustiti vlada HDZ-a koju sputavaju tanka većina, jedva dovoljna da ostane na vlasti, pad popularnosti, pa i namjerno zaoštravanje odnosa s Ljubljanom", procjena je slovenskog komentatora.

Rezultate prvog kruga izbora u kojemu je Mesić dobio najviše glasova "Delo" objašnjava tezom da su hrvatski birači procijenili kako još nije došlo vrijeme "da jedna stranka kontrolira sve centre moći". HDZ je naime "u načelu reformirana i proeuropska stranka", ali u njoj još postoje "modeli djelovanja iz olovnog razdoblja hrvatske demokracije", navodi komentator vodećeg slovenskog lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙