FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske agencije: Mesić pobijedio

ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - Svjetske agencije, koje cijeli danopširno i intenzivno izvješćuju o hrvatskim predsjedničkim izborima,objavile su odmah nakon 19 sati rezultate izlaznih anketa prema kojimaje Stjepan Mesić dobio drugi predsjednički mandat.
ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - Svjetske agencije, koje cijeli dan opširno i intenzivno izvješćuju o hrvatskim predsjedničkim izborima, objavile su odmah nakon 19 sati rezultate izlaznih anketa prema kojima je Stjepan Mesić dobio drugi predsjednički mandat.

Agencije AFP, Reuters i dpa objavile su izlazne ankete koje su prenijele televizijske postaje, a prema kojima je Mesić dobio 70,85 posto glasova, a njegova protukandidatkinja Jadranka Kosor 29,15 posto,

Odziv glasača bio je malen, javlja agencija dpa koja se poziva na rezultate što je objavila Hrvatska televizija i piše kako je Mesić, osim stranaka lijevoga centra računao i na podršku nacionalnih manjina, Srba i Mađara iz Hrvatske.

Kosor je, piše Reuters, bivša radijska novinarka koju smatraju lojalnom stranačkom dužnosnicom kojoj nedostaje snažne političke osobnosti i karizme.

Oboje kandidata podržavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali vladajući HDZ tek je nedavno prihvatio prozapadnu politiku nakon dugoga flerta s nacionalizmom, a Mesića i kod kuće i u inozemstvu smatraju jamstvom hrvatskoga europskog opredjeljenja, piše Reuters.

Zapadni diplomati, prema Reutersu, kažu kako izborni rezultati neće utjecati na približavanje Hrvatske Europskoj uniji jer su predsjedničke ovlasti ograničene na sudjelovanje u vanjskoj politici, obrani i radu obavještajnih služba.

No oni 70-godišnjega Mesića vide kao korisnu protutežu HDZ-u koji ima vladu i parlament i hvale ga zbog hrabrosti u osudi ratnih zločina koje su počinili Hrvati u Domovinskome ratu, javlja Reuters.

AFP o Mesiću piše kao o čovjeku koji je znatno pridonio izlasku Hrvatske iz međunarodne izolacije u kojem ga je držao autokratski, po mnogima "diktatorski" režim Franje Tuđmana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙