FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud odbio i drugu Mikšićevu žalbu

ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Ustavni sud odbio je danas kaoneosnovanu i drugu žalbu predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića kojomje tražio naknadno prebrojavanje glasova i usporedbu s listama popisabirača, te ponavljanje predsjedničkih izbora.
ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Ustavni sud odbio je danas kao neosnovanu i drugu žalbu predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića kojom je tražio naknadno prebrojavanje glasova i usporedbu s listama popisa birača, te ponavljanje predsjedničkih izbora.

Neovisni kandidat Mikšić žalio se Ustavnom sudu na rješenje Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koje mu je prošlog tjedna odbilo prigovor na navodne nepravilnosti u prvom krugu izbora. Mikšić je pri tom priložio dokumentaciju koja, po njegovom mišljenju, potvrđuje nepravilnosti na nekim birački mjestima, no DIP je ocijenio da te tvrdnje nisu utemeljene te da nije bilo nepravilnosti koje su bitno utjecale ili mogle utjecati na rezultat izbora.

Ustavni suci potvrdili su danas takvo rješenje DIP-a. Među ostalim, potvrdili su da nije bilo nepravilnosti na 21 biračkom mjestu na području Zadra, gdje su birački odbori preuzeli manji broj glasačkih listića nego što je bilo upisanih birača. Sud je utvrdio da je na tim glasačkim mjestima broj listića u velikoj mjeri premašio broj birača izašlih na izbore, odnosno da je za svakog od njih bio osiguran listić, te da stoga nije bilo nepravilnosti koje su mogle utjecati na rezultate izbora.

Ustavni suci također su ocijenili da pojedini Mikšićevi podnesci DIP-u "spadaju u skupinu uvredljivih" te da je neočitovanje DIP-a o njima bilo osnovano.

Odbijen je i Mikšićev naknadni prigovor o navodnim nepravilnostima na dva izborna mjesta u Čapljini u BiH. Mikšić je tvrdio kako je nemoguće da je na ta dva mjesta, u razdoblju od 12 sati koliko su birališta bila otvorena, glasovalo gotovo 6300 birača. Po njegovom izračunu, svaki je birač za glasovanje imao 15 sekundi. U obrazloženju odluke Ustavnog suda navodi se, pak, da je na svakom od ta dva birališta bilo po šest zasebnih mjesta za glasovanje, odnosno ukupno 12 paravana iza kojih su birači mogli glasovati.

Ustavni sud je današnju odluku objavio na svojoj web stranici.

To je druga Mikšićeva žalba koju je Ustavni sud odbio kao neosnovanu. Prošlog je tjedna odbijen njegov zahtjev za ponovnim prebrojavanjem glasova i žalba na rješenje DIP-a kojim je njegovim predstavnicima onemogućeno promatranje prebrojavanja glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙