FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud: pročišćeni tekst zakona nije zakon

ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Ustavni sud odbacio je danasprijedlog Hrvatskog pravnog centra (HPC) za ocjenom ustavnostipročišćenog teksta Zakona o kaznenom postupku uz obrazloženje da nijenadležan za odlučivanje jer pročišćeni tekst zakona po pravnoj naravinije zakon.
ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Ustavni sud odbacio je danas prijedlog Hrvatskog pravnog centra (HPC) za ocjenom ustavnosti pročišćenog teksta Zakona o kaznenom postupku uz obrazloženje da nije nadležan za odlučivanje jer pročišćeni tekst zakona po pravnoj naravi nije zakon.

HPC je predložio pokretanje postupka ocjene ustavnosti tvrdeći da je saborski Odbor za zakonodavstvo prekoračio ovlasti jer je u pročišćenom tekstu Zakona o kaznenom postupku izmijenio brojčane oznake glava i članaka, intervenirao u zakonski tekst članaka koji upućuju na druge članke te ispustio pojedine odredbe.

Sutkinja izvjestiteljica Agata Račan istaknula je da u praksi Ustavnog suda do sada nije bilo prijedloga kojim se traži ocjena ustavnosti pročišćenog teksta zakona.

Ustavni suci utvrdili su da izrada pročišćenog teksta zakona ne utječe na sadržaj ili važenje zakona, da pozivanje na odredbe pročišćenog teksta nije obvezujuće te da pročišćeni tekst po pravnoj naravi nije zakon, već tehničko pomagalo koje omogućava sagledavanje određene zakonske materije na jednom mjestu. Stoga su se proglasili nenadležnim za odlučivanje i odbacili prijedlog HPC-a.

No, u obrazloženju odluke ustavni suci dali su za pravo HPC-u koji tvrdi da numeričke i druge razlike u sadržaju pročišćenog teksta zakona mogu dovesti do poteškoća u njihovoj praktičnoj primjeni. U Ustavnom sudu smatraju da je, stoga, na nadležnom tijelu Hrvatskog sabora posebna odgovornost te da se pročišćeni tekstovi moraju pisati na način da sve izmjene i dopune sabere u jedan mjerodavan tekst.

Ustavni sud nije prihvatio prijedlog Waldorfske škole iz Rijeke za ocjenom ustavnosti odredbe Zakona o osnovnom školstvu po kojoj se privatne škole ne financiraju u potpunosti iz državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne i područne samouprave kao tzv. državne škole. U Waldorfskoj školi smatraju da se skromnijim financiranjem od strane države djeca u privatnim školama u neravnopravnom položaju u odnosu na djecu ostalih osnovnih škola te da je sporna odredba protivna ustavnom pravu na besplatno školovanje.

Ustavni suci zaključili su da svako dijete u Hrvatskoj ima pravo i mogućnost na besplatno školovanje te da na to pravo ne utječe mogućnost izbora školovanja u privatnim školama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙