FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9,30 sati.
ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

MOSTAR

Na području Bosne i Hercegovine u nedjelju ujutro u 7 sati otvorena su sva predviđena 42 biračka mjesta na kojima će hrvatski državljani koji žive u toj zemlji ili se u njoj zateknu na dan izbora moći glasovati u drugom izbornom krugu za predsjednika Republike Hrvatske, potvrdila je za Hinu koordinatorica hrvatskih predsjedničkih izbora za područje BiH Romana Franulović-Bušić. Ona je rekla da su sva biračka mjesta diljem BiH u drugom izbornom krugu na istim adresama kao i u prvom izbornom krugu koji se održao prije dva tjedna, 2. siječnja, ali su na više glasačkih mjesta promijenjeni članovi biračkih odbora zbog poznatih sumnji da su odgovorni za nepravilnosti u prvom izbornom krugu. Biračka mjesta su otvorena u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu te u hrvatskim generalnim konzulatima u Mostaru i Banjoj Luci, kao i u konzulatu Republike Hrvatske u Tuzli. Hrvatski državljani u BiH mogu glasovati i u Odžaku, Orašju, Seonjacima (kod Brčkog), Bihaću, Prijedoru, Jajcu, Kupresu, Posušju, Grudama, Neumu, Prozoru-Rami, Stocu, Čitluku, Ljubuškom, Tomislavgradu, Livnu, Čapljini, Širokom Brijegu, Vitezu, Kiseljaku, Žepču, Novom Travniku i Usori.

BEOGRAD

Biračka mjesta za državljane Republike Hrvatske koji će u Srbiji i Crnoj Gori glasovati na predsjedničkim izborima otvorena su u nedjelju u sedam sati. Hrvatski državljani mogu glasovati na sedam mjesta: u veleposlanstvu i konzulatu RH u Beogradu, u Novom Sadu i Somboru, Sremskoj Mitrovici i generalnom konzulatu u Subotici, te u Crnoj Gori u generalnom konzulatu u Kotoru. Kako je najavilo veleposlanstvo RH u Beogradu, biračka mjesta za drugi krug predsjedničkih izbora bit će otvorena od sedam ujutro do 19 sati.

SYDNEY/WELLINGTON

Australija i Novi Zeland održali su u nedjelju minutu šutnje u znak sjećanja na žrtve tsunamija koji je 26. prosinca pogodio zemlje Indijskog oceana. Premijer John Howard i milijuni Australaca odali su u crkvama, trgovačkim centrima, na stadionima ili u svojim domovima počast za više od 160.000 mrtvih u tsunamiju u kojem je život izgubilo 17 Australaca, 16 je nestalo, a o 30 osoba još uvijek nema nikakvih vijesti otkad se dogodila ta prirodna katastrofa. Novi Zeland također odaje počast žrtvama tsunamija. Proglašen je dan žalosti i zastave su spuštene na pola koplja. U 13:59 sati po lokalnom vremenu, u trenutku udara tsunamija prije tri tjedna, cijela je zemlja stala da bi se sjetila žrtava i odala im počast minutom šutnje. Broj mrtvih u tsunamiju kojeg je prouzročio podvodni potres jačine 9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici je, po najnovijim službenim podacima, 168.183 osobe.

TEHERAN

Iran i Europska unija nastavit će političke razgovore u ožujku ove godine u Teheranu, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi. On je rekao novinarima u Teheranu da su politički razgovori bili zaustavljeni zbog nuklearnog spora, ali da su zatim obnovljeni nakon što su dvije strane postigle dogovor prošle godine. Razgovori će se temeljiti na političkom dokumentu koji je EU predstavio Iranu 2003, a u kojem se ističe da daljnji razvoj odnosa s Iranom među ostalim ovisi o suradnji Teherana s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), poboljšanju stanja ljudskih prava i borbi protiv terorizma.

ISLAMABAD

Najmanje 12 ljudi, uključujući tri žene, poginulo je, a 25 je ozlijeđeno u nedjelju u izravnom sudaru putničkog autobusa i kamiona u pakistanskoj istočnoj pokrajini Punjab, priopćila je policija. Do nesreće je došlo 380 kilometara južno od Islamabada, kada se vozač kamiona zabio u autobus dok je pretjecao drugo vozilo.

"Nesreća je bila teška i dva su vozila gotovo potpuno uništena", rekao je za dpa policijski časnik Sajid Mehmood. Od 25 ozlijeđenih ljudi devet je u kritičnom stanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙