FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hebrang: na premijeru je da odluči o dinamici i načinu mog povlačenja

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministarzdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang potvrdio je danas daostaje pri odluci da se povuče, jer zbog svog zdravstvenog stanja nemože raditi punim kapacitetom, te je ustvrdio da je na premijeru daodluči o dinamici i načinu na koji će to izvesti.
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang potvrdio je danas da ostaje pri odluci da se povuče, jer zbog svog zdravstvenog stanja ne može raditi punim kapacitetom, te je ustvrdio da je na premijeru da odluči o dinamici i načinu na koji će to izvesti.

Ministar Hebrang danas se, nakon operacije, prvi put službeno pojavio u javnosti na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, čiji je predsjednik.

Odgovarajući na pitanja novinara, Hebrang je ponovio da ne bi želio da zbog njegovog zdravstvenog stanja bilo koji resor državne uprave trpi, ali da zbog svog zdravstvenog stanja više ne može raditi po 12 sati dnevno, što zahtijeva svaki od resora za koji je zadužen.

Hebrang se osvrnuo i na rasprave oko strukovnog liječničkog kolektivnog ugovora rekavši da se on temelji na odluci Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) i svim zakonskim propisima te da je siguran da će sudska presuda biti u korist tog aneksa.

Prigovor zašto se taj aneks zove kolektivni ugovor vrlo se jednostavno može demantirati jer po zakonu kolektivni se ugovor sklapa za djelatnost, a liječništvo je Zakonom o liječništvu proglašeno djelatnošću prije godinu u pol, rekao je Hebrang.

"Sa granskim sporazumom smo nadoknadili četiri godine nepostojanja bilo kakvog kolektivnog sporazuma za sve zaposlenike u zdravstvu i za to odredili novce u proračunu", kazao je Hebrang te dodao da zajedno sa sredstvima za aneks, to ukupno iznosi 450 milijuna kuna proračunskog novca.

"Tim se aneksom kroz pet do šest godina trebalo izjednačiti plaća liječnika sa sucem prekršajnog suda. Sada je plaća liječnika specijaliste 6.500 kuna, suca prekršajnog suda 8.500 kuna, a svagdje u Europi su te dvije struke po odgovornosti i po plaći izjednačene. Ako to ne napravimo, 50 posto liječnika će u slijedećih pet godina preseliti u Sloveniju, koja u ovom trenutku traži 800 liječnika različitih specijalnosti", kazao je Hebrang.

"Time ne samo da se štiti dignitet odgovornosti liječnika već se i sprječava njihov odljev koji je primjerice uslijedio u Poljskoj odmah pri ulasku u EU, a sada slijedi i u Slovačkoj i ne bi volio da se isto dogodi i u Hrvatskoj", ustvrdio je Hebrang.

Kazao je da je Vlada morala reagirati kako je reagirala, jer su sindikati da bi srušili ovaj aneks izašli iz GSV-a. "Naravno da Vlada ne može dozvoliti da se raspadne GSV jer je to temelj socijalnog dijaloga i Vlada je zbog toga donijela jedinu ispravnu odluku, prepušteno je sudu da presudi", zaključio je ministar Hebrang.

(Hina) xrub yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙